Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фалитът не е на масата". Преговорите за тавана на дълга на САЩ са "продуктивни", но още няма сделка


Кевин Маккарти и Джо Байдън продължават преговорите
Кевин Маккарти и Джо Байдън продължават преговорите

Президентът на САЩ Джо Байдън и висшият републиканец Кевин Маккарти нарекоха последните си разговори за тавана на дълга продуктивни, но все още не е постигнато споразумение.

"Вярвам, че можем да постигнем сделка", каза пред журналисти председателят на Камарата на представителите Маккарти.

Макар да призна, че има теми на несъгласие, Байдън коментира, че "фалитът не е на масата" на преговорите.

Министърът на финансите Джанет Йелън обаче повтори, че САЩ вероятно ще изпаднат в неплатежоспособност по дълга си още на 1 юни. В понеделник тя изпрати предупредително писмо до Конгреса, в което предупреди, че без увеличение на лимита на дълга страната може да остане без пари за плащане на сметките на тази дата.

Таванът на дълга е лимит на разходите, определен от Конгреса, който решава колко пари може да заеме правителството. Ако до юни той не бъде повишен над сегашния таван от около 31,4 трлн. долара, САЩ може да изпаднат в неплатежоспособност по дълга си.

Това би означавало, че правителството няма да може да заема повече пари или да плаща всички свои сметки. Това би довело и до хаос в световната икономика, като би се отразило на цените и лихвите по ипотечните кредити в други държави, отбелязва Би Би Си.

Президентът прекрати предсрочно пътуването си до Япония за срещата на върха на Г-7 и се върна в САЩ в неделя, за да обсъди безизходицата около американския дълг.

В изявление, публикувано след срещата му с Макарти, Байдън каза:

"Единственият начин да продължим напред е да постигнем добросъвестно двупартийно споразумение".

Не е ясно обаче колко бързо двете страни могат да постигнат споразумение.

"Все още нямаме споразумение", каза Маккарти. "Но почувствах, че дискусията беше продуктивна в областите, в които имаме различия в мненията. Байдън и аз ще разговаряме всеки ден, докато не свършим това".

Той уточни, че неразбирателството между демократите и републиканците е същото, какъвто е било винаги - разходите. Но макар да призна различията, той каза, че тонът "е по-добър от всеки друг път".

Републиканците настояват за бюджетни съкращения в размер на над 4 трлн. долара, което би довело до отпадане на няколко от законодателните приоритети на Байдън. Демократите отказаха и предлагат разходите да останат непроменени.

По-рано Маккарти уточни, че трябва да се постигне сделка тази седмица, за да се даде достатъчно време на Конгреса да спази крайния срок - 1 юни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG