Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Променя правилата на играта". Зеленски разговаря с лидерите от Г-7 в Япония


Премиерът на Великобратиания Риши Сунак разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски в Япония, 20 май 2023 г.
Премиерът на Великобратиания Риши Сунак разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски в Япония, 20 май 2023 г.

Още по-засилено сътрудничество и политическа и отбранителна подкрепа. За това призова президентът на Украйна Володимир Зеленски след пристигането си в Япония. Там той проведе двустранни срещи с лидерите на няколко от страните от Г-7, както и Индия.

В Япония в момента тече срещата на върха на Г-7 - седемте най-развити страни в света. По-рано в петък те се разбраха да разширят санкциите срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна.

В събота Зеленски се срещна с британския премиер Риши Сунак, като му благодари за "лидерството на Обединеното кралство в международната коалиция за изтребители". Думите му идват, след като САЩ потвърдиха, че ще разрешат изпращането на изтребители F-16 на Украйна.

Зеленски се срещна и с лидерите на Италия Джорджа Мелони, на Германия Олаф Шолц и на Франция Еманюел Макрон, пред които повтори призива си за разширена подкрепа за Украйна.

За първи път, откакто Русия започна непредизиканата си инвазия, Зеленски разговаря лице в лице и с индийския премиер Наренда Моди. Той написа в Туитър, че двамата са обсъдили усилията за разминиране в Украйна и нуждата на Киев от мобилни болници.

Индия, заедно с Бразилия, която също е поканена като гост на срещата на Г-7, е сред държавите, които не са се дистанцирали от Москва. С Русия и Китай те образуват групата БРИК.

В тази връзка френският президент Макрон каза, че присъствието на Зеленски е "уникална възможност" той да "обсъди ситуацията си, да предаде своето послание и да сподели своята гледна точка".

"Вярвам, че може да промени правилата на играта", каза Макрон.

Срещите на украинския президент се проведоха, след като по-рано в събота лидерите от Г-7 призоваха Китай да окаже натиск върху Русия за прекратяване на войната.

Предстои украинският президент да участва в заседанието на срещата на Г-7 в неделя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG