Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков се извини, че Габриел ще е в кабинета на ПП-ДБ. За Борисов договорката е "отговорно поведение"


Бойко Борисов и Кирил Петков. Колаж
Бойко Борисов и Кирил Петков. Колаж

Съпредседателят на коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) Кирил Петков "искрено вярва", че кабинет заедно с ГЕРБ-СДС, в който ще се редуват премиерите, "в тази ситуация е най-доброто, което можем да сторим".

Той каза, че това не е коалиция и се извини на избирателите си, че Мария Габриел ще е част от него, но по думите му с нейния опит България може да влезе в Шенген и еврозоната по-лесно.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също каза във вторник, че това не е коалиция, а "отговорно поведение" на партии, които изпитват "омраза" една към друга.

В понеделник двете формации съобщиха, че са се договорили за кабинет, в който първите 9 месеца министър-председател ще бъде акад. Николай Денков от ПП, а следващите 9 - Мария Габриел, която беше номинирана от ГЕРБ за премиер в кабинет с първия мандат. Според уговорката, докато единият е премиер, другият ще е вицепремиер. Тепърва се уточнява съставът на правителството, който няма да бъде променян при ротацията, но Петков уверява, че той няма да присъства в него.

Заради решението ГЕРБ-СДС върна на президента първия мандат за съставяне на кабинет неизпълнен. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също каза, че това е "единственият шанс да се случи нещо добро", след като с ПП-ДБ не се разбраха за подкрепа за правителство на другите.

Двете формации обаче получиха остри критики от свои симпатизанти за компромиса, който са направили. Избирателите на ПП-ДБ припомниха доскорошната позиция, че няма да застанат зад кабинет на или подкрепен от ГЕРБ.

В публикация във Фейсбук Петков написа, че "трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел".

"Ако нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт, се извинявам!", добави той.

По думите му това е най-доброто решение, за да "имаме правителство с министри, които ще работят за България без да крадат и да можем да изпълним много от нашите надежди за промяна".

"Този формат не е коалиция, напротив - той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ. Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме", добави Петков и отбелязва, че този модел на управление е единственият възможен и го заимстват от Ирландия, Израел и Румъния.

По повод собствената си роля бившият премиер отбеляза, че няма да бъде част от този Министерски съвет. По-късно във вторник пред бТВ той потвърди, че Асен Василев ще бъде в проектокабинета.

По-късно Бойко Борисов коментира пред журналисти в Пловдив договорения кабинет. На въпрос дали по същество тази формула не е коалиция, той отговори: "Както искате го наричайте. Аз го наричам отговорно поведение на диаметрално противоположни като омраза партии и в същото време 100% еднакви програми".

По думите му това дава възможност, ако се загърби егото, да се преодолеят хаосът и кризата.

На уточнението, че Петков е казал, че не е коалиция, Борисов отвърна:

"Не е коалиция, разбира се. Ако е коалиция, ще сме аз и той премиери, аз и той ще сме министри и всичко останало... Евала на тия момчета, че правят това, което и ние".

Лидерът на ГЕРБ каза, че не зависи от него кога ще бъдат обявени имената на министрите, защото преговорите се водят от Мария Габриел.

А към симпатизантите си, които по думите му са "възбудени" от решението, той се обърна с думите, че ако не им харесва, има други партии, а "ГЕРБ е партия за европейско развитие на България, точка".

Очаква се в следващите дни президентът да връчи втория мандат на ПП-ДБ и новото правителство да бъде сформирано. Пред журналисти съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ и лидер на ДСБ Атанас Атанасов каза, че са дали право на номинирания за премиер Николай Денков да подбере експертен състав за кабинета.

Според него "тепърва сигурно ще се обсъждат различни кандидатури" и по негова информация ще има "някои промени" в състава, предложен в проектокабинета "Денков", който не събра подкрепа.

Кабинетът "Денков-Габриел". Какво предлагат ПП-ДБ и ГЕРБ с "втория национален мандат"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG