Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски обстрел над Херсон взе цивилни жертви. Битката за Бахмут продължава


На снимката от февруари 2023 г. са украински войници, които отбраняват Бахмут от руските атаки.
На снимката от февруари 2023 г. са украински войници, които отбраняват Бахмут от руските атаки.

Руски въздушен обстрел в Херсонска област в южна Украйна уби двама цивилни и рани трима. Това съобщиха украинските власти в сряда. По думи на Киев сраженията за контрол над източния град Бахмут между руските и украинските сили продължават.

„Русия удари жилищни квартали на населени с цивилни райони и инфраструктурни обекти в Бериславски район (на Херсон)“, каза началникът на Херсонската областна военна администрация Александър Прокудин в Телеграм.

Прокудин съобщи, че руските сили са извършили 64 обстрела срещу контролираната от украинското правителство територия в Херсон, използвайки тежка артилерия, ракети "Град", танкове и дронове.

След като Украйна си върна части от Херсонска област миналата есен, руските сили започнаха почти ежедневно да обстрелват региона и град Херсон. Те са позиционирани на отсрещния бряг на река Днепър.

В Източна Украйна продължават ожесточените сражения за контрол над Бахмут. Украйна казва, че е отблъснала 26 атаки на руските сили през последните 24 часа.

Основните зони на атака от страна на Русия са съсредоточени около фронтовата линия Бахмут-Авдиевка-Маринка, която остава в епицентъра на военните действия в източноукраинския регион Донецк.

Руските сили също започват атаки срещу Лиман, северно от Бахмут, и Купянск, в района на Харков, съобщи украинската армия в ежедневния си доклад от фронта.

И Русия, и Украйна през последните седмици съобщават за успехи в битката за Бахмут.

Русия твърди, че държи града под свой контрол след месеци битки, за които се смята, че са взели живота на хиляди жертви. Украинската армия обаче казва, че напредва по северния и южния фланг на града, като се стреми да го обсади.

Украинският президент Володимир Зеленски на 23 май посети войските на първа линия в Донецк. Зеленски публикува снимки, на които раздава медали на войници на място.

Руската инвазия в Украйна продължава близо 16 месеца, а южна и източна Украйна са най-тежко засегнати от постоянни сражения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG