Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Към момента не е окупиран". Зеленски отрече Русия да е превзела Бахмут


Президентът на Украйна Володимир Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония, 21 май 2023 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и президентът на САЩ Джо Байдън (вдясно) в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония, 21 май 2023 г.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отрече твърденията, че Русия е превзела изцяло източния украински град Бахмут.

Думите му дойдоха, след като по-рано ръководителят на руската паравоенна организация "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че силите му вече изцяло контролират града. Впоследствие тази информация беше съобщена и от руското военно министерство, а президентът на Русия Владимир Путин поздрави войниците на "Вагнер" за предполагаемия успех.

"Към днешна дата Бахмут не е окупиран от Русия", каза Зеленски на пресконференция в Хирошима, Япония, където се включи в срещата на върха на Г-7 и разговаря с президента на САЩ Джо Байдън.

"Няма две или три тълкувания на тези думи", добави той. Зеленски трябваше повторно да коментира темата, тъй като негови думи по-рано същия ден, че "Бахмут е само в сърцата ни", предизвикаха неясноти.

Преди него заместник-министърката на отбраната на Украйна Ганна Маляр също отрече твърденията на руската страна. Тя каза, че продължават да се водят тежки боеве и ситуацията в Бахмут е "критична".

Междувременно началникът на сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирски написа в Телеграм, че силите на Киев контролират "незначителна" част от Бахмут, но добави, че този плацдарм ще бъде достатъчен да се влезе в опустошения град, щом ситуацията го позволи.

Това е поредният случай, в който Русия твърди, че е превзела изцяло Бахмут, а Украйна опровергава тази информация. Битките за града се водят от август миналата година.

Байдън и изтребителите F-16

Преди конференцията си пред медиите Зеленски разговаря с президента на САЩ Джо Байдън. Двамата обсъдиха решението на САЩ да разрешат на западните съюзници да предоставят американски изтребители F-16 на Украйна.

Американският президент каза, че Зеленски е дал "твърдо уверение", че самолетите няма да бъдат използвани за атаки срещу територията на Русия. Байдън направи и уточнението, че няма проблем те да бъдат използвани срещу "всякакви руски войски, намиращи се на територията на Украйна и около нея".

От месеци Киев призоваваше Вашингтон да разреши доставката на модерните изтребители, за да подсили украинското контранастъпление срещу Русия.

Британският Международен институт за стратегически изследвания твърди, че Белгия, Обединеното кралство, Дания и Холандия са в състояние да осигурят най-малко 125 изтребители F-16 в пълна бойна готовност.

По инфомрация на Си Ен Ен Норвегия също имаше няколко свободни F-16 миналата година, които замени с по-модерни F-35 и сега е готова да даде на Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG