Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ казаха, че не насърчават и не подкрепят атаки на територията на Русия


Тази снимка се разпространява от руските власти в Белгород. Те казват, че тази къща е била разрушена по време на нахлуването. Тази информация не може да се потвърди независимо.
Тази снимка се разпространява от руските власти в Белгород. Те казват, че тази къща е била разрушена по време на нахлуването. Тази информация не може да се потвърди независимо.

САЩ се дистанцира от нахлуването на бойци в Русия, което доведе до сблъсъци в Белгородска област, близо до руско-украинската граница на 22 май, съобщава Би Би Си.

Атаката от понеделник е най-голямата на руска територия откакто Русия нападна Украйна миналата година. Москва казва, че „украински диверсанти“ са нахлули в страната и че руските сили са убили повечето от тях. Кремъл публикува снимки на изоставени или повредени западни военни превозни средства.

Украйна обаче отрича да има някакво участие в нахлуването. В същото време 2 руски паравоенни групи, които се противопоставят на руския президент Владимир Путин, поеха отговорност за атаката, съобщава Би Би Си. Това са „Легион Свобода за Русия“ и „Руски доброволчески корпус“.

В сряда Вашингтон каза, че не окуражава и не подкрепя атаки на територията на Русия. Изказването идва в отговор на обвинения от страна на Русия, че в нахлуването са използвана западна бойна техника.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че е видял сведенията, „циркулиращи в социалните мрежи и другаде“, че са използвани оръжия, доставени от САЩ, но каза, че страната му е „скептична в този момент относно достоверността на тези сведения“.

„Украйна трябва да си реши как да води тази война“, каза още той.

Някои украински военни експерти и блогъри изказват предположения, че снимките на унищожени американски превозни средства, публикувани от Русия, може да са инсценировка, пише Би Би Си.

Нахлуването накара Москва да стартира нова операция за борба с тероризма. Тя дава специални правомощия на властите да ограничават комуникациите и движението на хора.

Мерките бяха отменени едва на следващия следобед и дори тогава една от паравоенните групировки твърдеше, че все още контролира малка руска територия.

По данни на Русия села в Белгородска област, близо до границата, са били евакуирани, защото са били под обстрел.

Нито едно от твърденията към момента не може да се потвърди независимо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG