Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Една приятна майска разходка". Бойко Борисов беше привикан на два разпита


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се яви на разпит в Софийската градска прокуратура по делото "Барселонагейт".

В четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше на разпит в Софийската градска прокуратура (СГП) по делото, станало известно като "Барселонагейт" и във Върховната касационна прокуратура (ВКП)заради сигнал от гражданско сдружение БОЕЦ за злоупотреба и корупция.

На излизане от двете сгради той не коментира как са протекли разпитите и благодари на събралите се да го подкрепят десетки негови поддръжници и депутати от ГЕРБ.

"Защото няма нищо различно (за казване)", каза Борисов пред медиите на излизане от сградата на СГП, придружен от адвоката си Менко Менков. Адвокатът каза, че Борисов е бил разпитан като свидетел и няма нищо ново във въпросите, които са му задавани.

"Вероятността Бойко Борисов да стане обвиняем по разследването за къщата в Барселона е нулева", каза Менков.

Лидерът на ГЕРБ беше разпитан по разследване, което се бави повече от две години. То е свързано с къща в Барселона, която е обект на проверка за евентуална схема за пране на пари, по която испанските власти подозират връзка с Борисов.

"Искам само да си благодаря на хората за това, че го взимат със съпричастност това, което се случва", добави Борисов.

Събралите се ръкопляскаха и скандираха името му.

Поддръжниците на Борисов скандираха името му.
Поддръжниците на Борисов скандираха името му.

По-рано днес заседанието на Народното събрание, което трябваше да обсъжда законопроекта срещу домашното насилие, беше прекъснато поради липса на кворум. В залата останаха само 89 депутати, след като парламентарната група на ГЕРБ напусна сградата, за да иде да подкрепи лидера си пред СГП.

На излизане от сградата Борисов им заръча "да отиват в парламента да вършат работа".

"Сега отиваме на другия разпит - във Върховната касационна прокуратура. Обадил съм се на прокурорите, те ни чакат, тъй като призовките бяха за един и същи час", каза Менков.

След края на разпита във ВКП Борисов отново отказа да коментира подробности. Сигналът, който проверява ВКП, е подаден от гражданското движение БОЕЦ срещу Бойко Борисов и бившият земеделски министър от ГЕРБ Мирослав Найденов за корупция и злоупотреба с власт.

На излизане от Съдебната палата адвокат Менко Менков каза, че при втория разпит Борисов е бил питан дали е искал оставката на главния прокурор Иван Гешев

"Имаше и такъв въпрос. Бойко Борисов не е искал оставката на господин Гешев", каза Менков.

Оставката на Гешев беше поискана от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 12 май, непосредствено, след като номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел поиска оставката му. Последва открит конфликт между Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По-рано тази седмица последва и второ искане за освобождаването на Гешев, внесено от четирима членове на Прокурорската колегия.

"Нашите днешни разходки бяха една приятна майска екскурзия на фона на абитуриентските балове, с добро настроение. Няма никакво място за никакви опасения, че господин Борисов би могъл да бъде привлечен като обвиняем по тези производства", добави той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG