Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тактиката ми е да спася съдебната власт и държавата". ВСС изслуша само Гешев за записа с Йордан Стоев


Членът на Прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев говори пред журналисти преди заседанието на Пленума на съвета.
Членът на Прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев говори пред журналисти преди заседанието на Пленума на съвета.

Главният прокурор Иван Гешев умишлено е заблуждавал хората, с които общува, че ще подаде оставка на 15 май, за да изобличи политическия натиск върху съдебната система. Тази теза разви самият той пред Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС)

“Тактиката е да спася съдебната власт и държавата”, каза Гешев пред съдебните кадровици на заседанието им в четвъртък, на което се очакваше да бъдат изслушани всички споменати в сигнала на заместника му Борислав Сарафов за незаконен запис на члена на ВСС Йордан Стоев.

Става въпрос за записа от срещу между Гешев и Стоев, проведена в дома на главния прокурор на 14 май. Той беше възпроизведен публично по време на последното изявление на главния прокурор пред медиите на 21 май.

В записа се чуваше как Стоев обяснява, че отива при Гешев като “емисар”, за да предаде неговите искания за “гаранции”, при които доброволно ще подаде оставка. Двамата обсъждат как всички са се обърнали срещу главния прокурор и Стоев казва, че “основният двигател” е “Бойко Банкята”.

Гешев влезе в публичен конфликт персонално с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, споменавайки и ДПС, след като на 12 май двете партии се обявиха за неговата оставка, а след това шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС, сред които и Стоев, внесоха предложение за отстраняване на Гешев.

По-рано в четвъртък съдебният съвет допусна това предложение за разглеждане по същество след седмица. Йордан Стоев пък нарече възпроизведения от Гешев запис “манипулация”, но потвърди, че е бил в дома на главния прокурор по негова покана.

Миналата седмица служебният правосъден министър Крум Зарков включи в дневния ред за заседанието изслушване на всички споменати в сигнала на Сарафов за въпросния запис.

Заместникът на Гешев твърди, че час преди изявлението на главния прокурор на 15 май, в което скъса оставката си пред медиите, той е събрал в кабинета си Сарафов, останалите си заместници, върховните прокурори Ваня Стефанова и Сийка Милева, както и градския прокурор Илияна Кирилова.

Сарафов посочва в сигнала си, че пред тях Гешев е заявил, че лично е записал свой разговор със Стоев,както и че разполага с други над 150 подобни записи.

Мнозинството в Пленума на ВСС обаче реши в четвъртък, че не иска да изслушва всички споменати. Така се оказа, че единственият, който отговаряше на въпроси по темата, беше главният прокурор, тъй като той участва в заседанията на съвета като негов член по право.

Както и при последното си изявление пред медиите, Гешев отрече да е правил сам този запис, обяснявайки, че той е бил предаден на флашка на негов служител на 14 май от мъж в Съдебната палата. Засега главният прокуропр не е уточнявал нито кой е служителят, нито кой е мъжът, предал записа. В четвъртък каза единствено, че е служителят му е бил в почивен ден в Съдебната палата във връзка с прекъсването на отпуска на Гешев, който в момента отново е в отпуск.

Той повтори и пред ВСС версията си, че никога не е преговарял искрено за оттеглянето си от поста, а е използвал уменията си на бивш оперативен работник, за да заблуди хората, с които общува, и така да установи кои са участниците в този “заговор срещу държавата”.

“Прецених, че е тактически правилно и се оказах прав”, каза главният прокурор в отговор на въпрос от Атанаска Дишева защо е решил да действа като оперативен работник.

Последва напомняне от Зарков, че Гешев е главен прокурор и може би ”не е редно” да се занимава с оперативна дейност, на което ръководителят на държавното обвинение отбеляза, че “сме се докарали дотам”.

Той няколко пъти отрече да е автор на записа от разговора със Стоев, заявявайки, че не знае кой го е направил. Добави, че има предположение, но не иска да го споделя в публично заседание.

“Възможно е да е нерегламентиран [запис], възможно е да е регламентиран - от ДНАС”, добави Гешев, но членовете на ВСС не пожелаха да му задават въпроси в закрито заседание.

Той отрече няколко пъти и твърдението в сигнала на Сарафов, че разполага с още над 150 подобни записи.

“Темата съзнателно се измества от това, че някой се опитва да ме убие. Ако някой не вижда цялостната схема за овладяване на прокуратура, значи вижда различни неща от повечето български граждани”, каза още Гешев.

“Този запис няма как да е бил направен от мен, защото нямах с какво. Телефонът ми остана в служебната кола и само Иван Гешев беше с телефон по време на срещата, можете да си направите изводите“, каза от своя страна Стоев пред колегите си от ВСС.

По сигнала на Сарафов вече тече проверка в Софийската градска прокуратура, а Върховната касационна прокуратура проверява твърденията на главния прокурор, че е станал обект на заплахи, за да подаде оставка.

Успоредно във ВСС се развива процедура по отстраняването му, за което вече бяха подадени две предложения от членове на Прокурорската колегия. Следващия четвъртък предстои Пленумът да обсъди по същество първото искане.

"Звъннах на един политик". Гешев отвръща на удара
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:07 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG