Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Компромис". Байдън и мнозинството в Долната камара на Конгреса договориха вдигане на тавана на дълга


Президентът на САЩ Джо Байдън се ръкува с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.
Президентът на САЩ Джо Байдън се ръкува с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на Конгреса Кевин Маккарти постигнаха окончателно споразумение за повишаване на тавана на правителствения дълг. Това съобщи Асошиейтед прес късно в неделя.

Новината идва само дни преди крайния срок от 5 юни, до който Конгресът може да предотврати дефолта (фалита) на федералното правителство. Вдигането на тавана на дълга се налага, защото харчовете надвишават постъпленията от данъци в бюджета и правителството трябва да взима заеми, посочи Би Би Си.

"Споразумението предотвратява най-лошата възможна криза, дефолт, за първи път в историята на нашата страна", каза президентът Джо Байдън след обявяването на съгласието.

Той призова демократите и републиканците да положат съвместни усилия за бързо гласуване на закона.

"Споразумението представлява компромис, което означава, че никой не е получил всичко, което иска, но това е отговорността на управлението", добави Байдън.

Правителството отстъпи пред някои от исканията на републиканците, като например пред изискването за трудова заетост за получателите на талони за хранителни продукти, които са трудоспособни и нямат зависими от тях лица. Отменя се и финансирането за някои мерки за преодоляване на последствията от пандемията от COVID-19.

Централно място в компромиса заема двугодишно бюджетно споразумение, което по същество би запазило разходите на същите равнища през 2024 г., като едновременно с това ги увеличава за отбрана и ограничава нарастването им до 1% през 2025 г.

Предстои договореното решение да бъде внесено за гласуване в Камарата на представителите, а след това и в Сената, за да се предотврати обявяването на дефолт.

Дефолт на САЩ би означавал, че правителството няма да може да заема повече пари или да плаща всички свои задължения. Това би довело и до хаос в световната икономика, като би се отразило на цените и лихвите по ипотечните кредити в други държави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG