Връзки за достъпност

Извънредни новини

Етнически сърби излязоха на нов протест. Премиерът на Косово няма да отстрани албанските кметове


Протестен митинг пред кметството в град Звечан, Северно Косово, 31 май 2023 г.
Протестен митинг пред кметството в град Звечан, Северно Косово, 31 май 2023 г.

Министър-председателят на Косово Албин Курти отхвърли в сряда искането на протестиращите в Северно Косово, където преобладават етническите сърби, да отстрани албанските кметове на три общини.

Кметовете бяха назначени от правителството, след като етническите сърби бойкотираха изборите за нови кметове. След това сръбски протестиращи опитаха да нахлуят в общинските сгради в три града в региона, което доведе до напрежение и ожесточени сблъсъци с косовската полиция и войските на НАТО - КФОР.

По-рано в сряда етническите сърби се събраха на нов протест в Зубин Поток и Звечан, като най-голямата косовска сръбска партия обеща протестите да продължат. Подкрепяната от Белград "Сръбска листа" каза, че протестите ще спрат едва когато бъдат изпълнени исканията им за отстраняване на кметовете и изтегляне на специалните полицейски части от доминирания от етнически сърби север.

Ситуацията в Звечан, Лепосавик и Зубин Поток беше спокойна в сряда в присъствието на косовската полиция и войските на КФОР, които са поставили барикади от бодлива тел около общинските сгради, за да държат протестиращите на разстояние.

По-рано НАТО реши да изпрати още 700 военнослужещи в Косово, за да помогне за прекратяване на насилствените протести. САЩ призоваха Косово и Сърбия да се върнат към диалога, като Вашингтон отмени участието на Косово в провежданите от НАТО учения.

В сряда Курти пътува до Братислава, за да се срещне с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел и с Мирослав Лайчак, пратеник на блока за диалога между Косово и Сърбия.

Въпреки призивите на САЩ и Европейския съюз (ЕС) Курти настоява, че новите албански кметове, избрани на изборите миналия месец, които бяха бойкотирани от мнозинството сърби, имат законното право да поемат общинските сгради, където са избрани - макар и от много малък брой гласоподаватели.

Кметовете на трите града положиха клетва, въпреки че избирателната активност на частичните избори на 23 април в условията на сръбски бойкот беше под 3,5 %.

По време на разговорите в Братислава Курти каза в кратко интервю пред Радио Свободна Европа, че нареждането на кметовете да работят на места, различни от техните общински офиси, ще се разглежда като доказателство за създаването на паралелна структура в Косово.

"Това, което правя, е мой дълг. В северната част на страната ни има паралелни структури. Ако сега наредя на кметовете да напуснат този офис и да отидат в друг офис някъде другаде, това ще бъде все едно, че участвам в създаването на нещо като паралелна структура на паралелни структури, копирайки метода на (косовските сръбски лидери). (Така) бих се присъединил към тяхната незаконност. Не мога да направя това", добави той.

Сръбските паралелни структури действат в северната част на Косово след войната от 1998-1999 г., която доведе до обявяването на независимостта на Косово от Сърбия през 2008 г.

Курти говори, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Косово и Сърбия да се върнат към диалога за нормализиране на отношенията с посредничеството на ЕС. Блинкен каза, че решението на косовското правителство да назначи насила нови кметове в общините със сръбско мнозинство в северната част на страната ескалира напрежението "рязко и ненужно".

"Премиерът Курти и неговото правителство трябва да гарантират, че избраните кметове ще изпълняват временните си задължения от алтернативни места, извън общинските сгради, и да изтеглят полицейските сили оттам", се казва в изявлението на Блинкен.

"(Президентът) на (Сърбия, Александър) Вучич и правителството на Сърбия трябва да понижат статута на сигурност на сръбските въоръжени сили и да призоват косовските сърби да спрат да се противопоставят на КФОР и да се въздържат от по-нататъшно насилие", добавя Блинкен.

Посланикът на САЩ в Косово Джефри Ховениър каза, че решението на косовските власти насилствено да назначат албански кметове е накарало НАТО да отмени участието на Косово в най-големите военни учения на алианса на Балканите. Те започнаха на 21 май и трябваше да продължат до 2 юни.

В изявление за RFE/RL в Братислава Курти определи хода на отмяната на ученията като "неудачен и несправедлив", като отново подчерта, че Вашингтон остава незаменим съюзник за Косово.

Албанци, сърби и натовски войници. Защо има напрежение в Косово
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG