Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американски сенатори подкрепят международен трибунал за престъпленията на руската агресия в Украйна


Ван Шаак свидетелства пред комисията по външни отношения на Сената във Вашингтон
Ван Шаак свидетелства пред комисията по външни отношения на Сената във Вашингтон

Законодатели от САЩ и високопоставен американски дипломат изразиха подкрепа за създаването на международен трибунал, отделен от Международния наказателен съд (МНС), който да съди случаите на престъплението агресия, извършени по време на войната в Украйна.

Престъплението агресия се определя най-общо като нахлуване или опит за придобиване на политически и военен контрол над друга суверенна държава. Въпреки че МНС е постоянният световен съд за военни престъпления, той не може да преследва агресия поради правни ограничения.

Както френският президент Еманюел Макрон, така и украинският президент Володимир Зеленски наскоро призоваха за създаването на такъв независим международен трибунал.

Американски сенатори и висшият дипломат на САЩ по въпросите на глобалното наказателно правосъдие Бет Ван Шаак обсъдиха настоящите усилия на САЩ за превръщането на трибунала в реалност. Това стана при изслушване в сенатската комисия по външни отношения относно търсенето на отговорност от Русия за агресията в Украйна.

Сенаторите обсъдиха плановете за трибунала, като признаха, че все още предстои да бъдат уточнени много подробности. Настоящият план предвижда трибуналът да се основава на украинската съдебна система, но изслушванията да се провеждат извън Украйна, докато трае войната. След това те ще се прехвърлят на място в страната.

Трибуналът ще бъде насочен към престъпленията агресия, а не към престъпленията срещу човечеството, които понастоящем се преследват от МНС.

Ван Шаак отбеляза голямото въздействие, което този трибунал, както и усилията на МНС, ще окажат, като каза, че те ще доведат до "потенциално най-значимия процес в историята след Нюрнберг" - препратка към процесите за военни престъпления, проведени след Втората световна война. В резултат са произнесени присъди за много нацистки военнопрестъпници.

Ван Шаак също така описа подробно международните последици, като каза, че един международен трибунал за престъпления, свързани с агресия, вероятно ще обвини Беларус в подпомагане на руски агресивни действия. Освен това, като разглеждаше конкретно престъпленията на агресия, дипломатът добави, че трибуналът би могъл да преследва руската агресия още от незаконното анексиране на Крим през 2014 г.

Държавният департамент също така се надява, че създаването на трибунал срещу агресията ще изпрати международно послание срещу "подобни груби нарушения на държавния суверенитет", каза още Ван Шаак.

Тъй като настоящото предложение е базирано в украинските съдилища, комисията се съгласи, че ще е необходим значителен надзор и помощ от страна на международните партньори.

Освен това съществуват допълнителни предизвикателства при настоящото преследване на зверствата, тъй като войната продължава. Ван Шаак посочи, че трибуналът, както и подобни усилия на МНС и Европейския съвет, вероятно ще отнемат десетилетия, за да послужат на правосъдието.

Всички членове на комисията потвърдиха ангажимента си към преследване на отговорността на Русия, като един сенатор каза, че "безнаказаността не е опция".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG