Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ видя нов опит за осуетяване на редовен кабинет след сбиването в парламента. БСП се разграничи


Явор Божанков. "Продължаваме промяната - Демократична България"
Явор Божанков. "Продължаваме промяната - Демократична България"

Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Явор Божанков обвини "Възраждане" в опит за осуетяване на съставянето на правителство с втория мандат след сбиването в парламента в четвъртък. Лидерът на БСП Корнелия Нинова разграничи партията си от случилото се.

По-рано през деня по време на негова декларация от трибуната на парламента по отношение на "Възраждане" Божанков беше заобиколен от депутати на партията, като след това се стигна и до физически сблъсък.

""Възраждане" се опитват в синхрон с други сили и с чужда логистика да осуети конструиране на редовно правителство в България, включително като заплашва с физическа саморазправа, нахлуване в парламента и преврат", каза Божанков.

На пресконференцията той изчете края на декларацията, която беше започнал в пленарна зала. "Това не е власт на военен, окупирал държавната власт. Това не е глас на фашисти, говорещи в пленарната зала. Така звучи Путин на български език", каза той. По негови думи чуждият интерес е този да няма правителство, Путин да не бъде спрян в Украйна и агресорът да дойде в България.

"Последните дни са налице атаки срещу парламентарната република", каза Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“, по време на брифинга. "Нека е ясно - България е парламентарна република, европейска държава, демократична страна. Ние ще бъдем гарант, че независимо от провокациите, тези аспекти на България ще останат. Днес ще работим да има едно демократично, работещо, редовно правителство".

Депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков, който опита да защити Божанков по време на спречкването в четвъртък, каза, че е усетил ритници и че е бил одран, а в кулоарите на парламента депутати от "Възраждане" са го нарекли "мръсна гнида".

По-рано лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов нарече членовете на ПП "позор за човешкия род" и заплаши от кулоарите, че вече винаги, когато Пейков и Божанков вземат думата в пленарната зала, "ние ще ги сваляме веднага".

Лидерът на БСП Корнеля Нинова нарече сблъсъка "най-срамните сцени в най-новата история на българския парламент" и призова за санкции. „Застанаха едни срещу други джендъри срещу фашисти“, каза още Нинова. По нейни думи единствено БСП не е част от това и според нея от левицата не се кланят нито на едното, нито на другите посолства.

До спречкването в парламента в четвъртък се стигна, след като депутатката от "Възраждане" изнесе декларация от трибуната, в която обвинява ПП-ДБ в нанационална измяна и престъпления срещу републиката. В отговор на това Божанков започна да изнася своя декларация, в която обвини "Възраждане" в същото.

"Възраждане" и други партии обвиниха ПП-ДБ в национално предателство, след като в неделя беше разпространен запис от среща на ръководството на партия "Продължаваме промяната", на която се обсъжда актуалната политическа ситуация. В този запис се чува и намерението "да вземат" службите за сигурност от контрола на президента Румен Радев и да назначат "наши хора, които са одобрени от посолствата". Участниците в срещата казаха, че имат предвид изчистване на руското влияние от службите за сигурност и назначаване на хора, които се ползват с доверие на партньорските служби от страните от НАТО.

Това се случва на фона на опити за съставяне на правителство с втория мандат на ПП-ДБ в коалиция с ГЕРБ. Записът беше разпространен, след като двете партии бяха постигнали споразумение за кабинет на ротационен принцип и доведе до това ГЕРБ замрази разговорите с ПП-ДБ. Двете партии подновиха преговорите в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG