Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ избегнаха изпадане в неплатежоспособност като вдигнаха тавана на дълга


След Камарата на представителите и Сенатът на САЩ одобри повишаването на тавана на държавния дълг. На снимката се вижда сградата на американския конгрес, в която заседанията продължиха повече от 11 часа.
След Камарата на представителите и Сенатът на САЩ одобри повишаването на тавана на държавния дълг. На снимката се вижда сградата на американския конгрес, в която заседанията продължиха повече от 11 часа.

С 63 гласа „за“ срещу 36 гласа „против“ Сенатът на САЩ одобри повишаването на тавана на държавния дълг. По този начин беше избегната възможността федералното правителство да изпадне в неплатежоспособност, предадоха световните агенции.

Вдигането на тавана на дълга гарантира, че Вашингтон ще може да обслужва плащанията си, които надвишават постъпленията в хазната и налагат тегленето на нови заеми чрез емитиране на държавни облигации.

Споразумението е плод на компромис между демократите и републиканците и важна, макар и частична победа за президента Джо Байдън, коментират световните медии. Държавният глава на САЩ приветства споразумението.

„Това е голяма победа за икономиката и народа на САЩ“, каза той. Споразумението между двете управляващи партии ще влезе в сила, след като президентът го подпише.

Решението беше приветствано и от финансовата министърка Джанет Йелън, който коментира, че по този начин са били спасени „милиони работни места“.

Републиканците в Сената на няколко пъти внасяха поправки в законопроектите и дори заплашваха отново да блокират процедурата по гласуване. Според техни представители решението ощетява армията на САЩ. Те успяха да издействат намаляване на редица социални плащания, част от които бяха обещани от Джо Байдън и демократите.

Следващите избори в САЩ са през ноември 2024 г. На тях ще се гласува за президент, всички места в Долната камара на Конгреса и за част от местата в Сената.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG