Връзки за достъпност

Извънредни новини

Земетресение от 4,8 по Рихтер разлюля Пловдив. Няма данни за пострадали и разрушения


Пловдив
Пловдив

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер разлюля Пловдив в 15:26 часа в сряда. Трусът е бил на дълбочина 4,5 километра и е регистриран на 15 километра югоизточно от Пловдив, като епицентърът е до летище Пловдив. Няма данни за пострадали и разрушения.

След първият трус е имало още три вторични, като най-силният от тях е бил с магнитуд 3,2, а другите - около 2 по Рихтер, каза Николай Милошев, директор на Института по геофизика към БАН пред радио Пловдив.

"Пловдив е силно сеизмичен район и е нормално да се случват такива трусове, но се надявам активността вече да затихва", посочи Милошев.

Той добави, че земетресението е усетено дори и по високите етажи в София. Някои училища в Пловдив са прекратили учебните занятия след земетресението, съобщи Plovdiv24.bg.

“Марица” пише, че едно от тези училища е Хуманитарната гимназия. В социалните мрежи пловдивчани написаха, че са усетили труса силно.

Към 16:30 в оперативния център на Районна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението в Пловдив няма получени сигнали за нанесени щети. Пожарни автомобила от Асеновград превантивно са извършили обход на основни улици и булеварди в града.

Хората в село Крумово, което е в непосредствена близост до епицентъра, са се изплашили много, но няма пострадали хора, съобщи кметът Румяна Самоковарева пред радио Пловдив. Тя каза, че в селото са пострадали две сгради - на кметството и читалището, които са в близост. В Садово земетресението е усетено силно, но няма данни за поражения по сградите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG