Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министър Тагарев обсъди с украинската посланичка още военна помощ за Киев


Олеся Илашчук беше посрещната от Тодор Тагарев в Министерството на отбраната
Олеся Илашчук беше посрещната от Тодор Тагарев в Министерството на отбраната

Военният министър в новото редовно правителство - Тодор Тагарев, се срещна с посланика на Украйна в България Олеся Илашчук, съобщиха от Министерството на отбраната. Двамата са обсъдили възможностите за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна.

„България подкрепя борбата за свобода на украинския народ и усилията за възстановяване на международния правов ред, както и стремежа към европейска и евроатлантическа интеграция на Украйна", е казал Тагарев по време на разговора, който се е провел във ведомството.

Още след първото заседание на новия Министерски съвет, той коментира, че България ще продължи да оказва военна помощ на Украйна и това е "изключително важно, за да гарантираме нашата сигурност".

"Какво точно ще дадем зависи от много други неща - от реални потребности към този момент, от това, с което ние разполагаме към момента", добави Тагарев.

Той уточни, че другата седмица ще има среща в Брюксел и очаква там да разбере какви са конкретните към момента искания на Киев, за да се види с какво може да се помогне.

В края на миналата година Народното събрание взе решение за оказване на военна помощ на Украйна в размер на 20 млн. лв. Скоро след това авторитетното германско издание "Велт" съобщи, че тогавашното коалиционното правителство на Кирил Петков още в началото на войната е предоставило гориво и оръжия, но тайно, заради това, че БСП бяха против. Самият съпредседател на "Продължаваме промяната" тогава потвърди това.

На срещата си в петък с украинската посланичка Тагарев е отбелязал още, че България има принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз за военно подпомагане на Украйна EUMAM и че „политическото ръководство на МО се ангажира да задълбочи двустранното отбранително сътрудничество.

Той е изразил загриженост за последствията от разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ и е декларирал, че България има готовност да окаже съдействие за преодоляване на кризата.

От своя страна Илашчук е изказала благодарност за оказваната от България хуманитарна и военно-техническа помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG