Връзки за достъпност

Извънредни новини

"ТероРусия". Украинци и българи протестираха пред руското посолство заради взрива във ВЕЦ "Нова Каховка"


Стотици украинци, които живеят в София, и българи, които ги подкрепят, се събраха пред сградата на руската дипломатическа мисия
Стотици украинци, които живеят в София, и българи, които ги подкрепят, се събраха пред сградата на руската дипломатическа мисия

БПротест под наслов “Българите срещу руския геноцид - Каховка – това сме ние!” се проведе пред Руското посолство в София в петък вечерта.

Повод за протеста стана разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, стана във вторник и предизвика големи наводнения, предизвиквайки евакуацията на хиляди хора и тежка екологична катастрофа. Съобщено беше и за няколко жертви и пострадали.

Москва обвини Киев за "саботаж" във ВЕЦ "Нова Каховка", който се намира в окупираната от руските сили територия, но украинските власти отвърнаха, че това е тяхна терористична атака. В петък украинската служба за сигурност съобщи, че е прехванала телефонен разговор между руски военни, който „потвърждава“, че Русия стои зад това. В него се чуват гласове, които обсъждат, че става дума за действията на „група за саботажи“.

В протеста участваха и много деца, доведени от родителите си
В протеста участваха и много деца, доведени от родителите си

Протестът в София беше организиран от Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна".

„Взривяването на Каховската ВЕЦ и унищожаване на мирното население на Украйна, инфраструктурата ѝ е военно престъпление. Запорожката АЕЦ е също под заплаха! Замърсяване на Черно море е въпрос на дни! Мини, снаряди, фекалии, гробове и трупове...", написаха в информацията за събитието във Фейсбук организаторите.

Дете държи рисунка на картата на Украйна с надпис "Долу ръцете!"
Дете държи рисунка на картата на Украйна с надпис "Долу ръцете!"

По време на протеста събралите се стотици представители на украинската общност и българи, които дойдоха да ги подкрепят, изливаха вода и поставяха детски играчки пред посолството, за да напомнят за пораженията от тежките наводнения.

Хората скандираха по адрес на Русия: "ТероРусия".

Близки на украинци от градчето Нова Каховка разказаха, че всичко, което са градили цял живот - домовете и покъщината им, е унищожено.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG