Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ имат данни, че Иран ще изгради фабрика за дронове в Русия


Говорителят на Съвета за национална сигурност (СНС) към Белия дом Джон Кърби
Говорителят на Съвета за национална сигурност (СНС) към Белия дом Джон Кърби

САЩ разполагат с информация, че Иран възнамерява да изгради завод за производство на дронове на територията на Русия, който може да започне да функционира през 2024 г. Това каза говорителят на Съвета за национална сигурност (СНС) към Белия дом Джон Кърби в петък.

Новината идва на фона на засилващо се военно сътрудничество между Москва и Техеран, което може да представлява опасност за Украйна, Близкия изток и международната общност. От началото на войната в Украйна Иран доставя на Русия безпилотни самолети, които Москва използва и срещу украински цивилни граждани.

По думите на Кърби сега двете страни предприемат стъпки за приближаване на производството на дронове до зоната на военните действия чрез изграждането на завод за безпилотни самолети на около 1000 км източно от Москва.

"Имаме информация, че Русия получава от Иран материали, необходими за изграждането на завод за производство на БЛА (безпилотни летателни апарати) на територията на Русия. Този завод би могъл да започне да функционира напълно в началото на следващата година", каза Кърби.

СНС публикува сателитна снимка на мястото, където според него ще бъде разположен заводът. То се намира в руската специална икономическа зона Алабуга.

Кърби каза, че от май месец Иран е доставил на Русия стотици безпилотни самолети, както и оборудване, свързано с производството им, като Техеран е използвал маршрут през Каспийско море.

"Дроновете се произвеждат в Иран, изпращат се през Каспийско море от Амирабад, Иран, до Махачкала, Русия, и след това се използват оперативно от руските сили срещу Украйна", каза Кърби, като СНС публикува и графика на маршрута.

Москва от своя страна предоставя на Иран военно оборудване на ниво, което според Кърби е по-сложно и по-скъпо от всякога. Иран, подобно на Русия, е подложен на тежки международни санкции.

"Русия предлага на Иран безпрецедентно сътрудничество в областта на отбраната, включително по отношение на ракетите, електрониката и противовъздушната отбрана", каза Кърби. Той добави, че тази година Техеран е обявил сделка за закупуване на изтребители Су-35 от Русия.

"Иран се стреми да закупи допълнително военно оборудване от Русия, включително бойни хеликоптери, радари и учебно-бойни самолети ЯК-130. Като цяло Иран търси военно оборудване от Русия на стойност милиарди долари", каза Кърби.

"Тъй като прехвърлянето на дронове поставя както Москва, така и Техеран в нарушение на оръжейното ембарго, посочено в Резолюция 2231 на ООН, САЩ и техните съюзници ще продължат да използват всички налични средства, за да преустановят партньорството, което е вредно за останалата част от света", добави Кърби. "Това е пълномащабно партньорство в областта на отбраната, което е вредно за Украйна, за съседите на Иран и за международната общност", каза той.

"Ще продължим да налагаме санкции на участниците в трансфера на иранско военно оборудване за Русия, което да бъде използвано в Украйна", каза Кърби и добави, че САЩ, Великобритания и Европейският съюз (ЕС) са наложили нови ограничения, "за да предотвратят възможността електронни компоненти, открити в ирански безпилотни самолети, да попаднат на бойното поле в Украйна".

Иран първоначално отричаше, че доставя дронове не Русия. През октомври През октомври ЕС наложи нови санкции срещу Техеран заради доставките, а Великобритания санкционира трима ирански военни и военен производител заради доставките на Русия. Месец по-късно Иран призна за първи път, че е предоставил на Русия дронове, като твърдеше, че това е станало преди началото на войната.

Иранските дронове модел "Шахед-136" могат да прелетят на стотици километри и достигат до целта си с помощта на шумен двигател, преди да се разбият в нея с относителна точност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG