Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима души са загинали в Одеса при руска атака с дронове


Снимката е илюстративна. На нея се вижда как украинската противовъздушна отбрана прихваща дрон "Шахед" във въздуха по време на руска атака срещу Киев на 30 май 2023 г.
Снимката е илюстративна. На нея се вижда как украинската противовъздушна отбрана прихваща дрон "Шахед" във въздуха по време на руска атака срещу Киев на 30 май 2023 г.

Трима цивилни са загинали, а 26 са ранени при руска атака с безпилотни самолети в черноморския украински град Одеса в ранните часове в събота, съобщиха украинските военни сили. Сред ранените има три деца и бременна жена.

Това е пореден случай на нощни въздушни удари, нанесени по украински градове през последните седмици, съобщава Киев.

Противовъздушната отбрана в Одеска област е свалила осем ирански дрона "Шахед" и две ракети през нощта в петък срещу събота, съобщи говорителката на Южното украинско военно командване Наталия Хуменюк.

Впоследствие отломки от един от безпилотните летателни апарати паднали върху апартамент, намиращ се на висок етаж, което предизвикало пожар. Пожарът е бил бързо потушен и 12 души са били евакуирани от сградата.

Безпилотни самолети са атакували и Николаевска област, съобщи украинското оперативно командване. Общо в над десет украински области, както и в Киев, през нощта е била задействана тревога.

Назначеният от Русия временен губернатор на Херсонска област Володимир Салдо съобщи за ракетни атаки срещу сгради, в които са настанени евакуирани лица от наводнените райони на региона. Според него в резултат на нападенията е загинала една жена. Той обвини за ударите "чуждестранните военни престъпници" и "киевския режим".

Също така ръководителят на анексирания Крим, Сергей Аксьонов, каза, че балистични ракети, изстреляни от украинската армия, са били свалени сутринта. По думите му няма жертви и пострадали.

Новината идва на фона на твърдения на Вашингтон от петък, че Иран смята да създаде фабрика за производство на дронове в Русия. Техеран изпраща безпилотни самолети "Шахед" още от 2022 г., като Москва неведнъж е нападала цивилни цели в Украйна с помощта на дроновете.

По-рано във вторник беше разрушена стената на украинския язовир „Нова Каховка“. Това доведе до големи наводнения и тежка екологична катастрофа. Хиляди хора бяха евакуирани, като беше съобщено за няколко жертви и пострадали.

Kакви са опасностите след взрива на язовир "Нова Каховка" в Украйна?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG