Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шойгу нареди руските доброволчески отряди да подпишат договори с МО. Пригожин отказа да го направи


Евгений Пригожин от месеци критикува остро Сергей Шойгу
Евгений Пригожин от месеци критикува остро Сергей Шойгу

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е подписал указ, според който всички "доброволчески отряди" трябва да подпишат договор с Министерството на отбраната до 1 юли. Това се съобщава на сайта на ведомството.

В указа не се уточнява за кои отряди става дума, но министерството неведнъж е споменавало като "доброволци" бойците на частната наемническа група "Вагнер", която се смята за най-големият от тях - общо около 40.

Нейният основател Евгений Пригожин веднага отвърна, че "няма да подписва никакви договори с Шойгу". Той неведнъж публично е критикувал руското военно министерство и лично Шойгу. През първите месеци на 2023 г. Пригожин многократно го обвини, че отказва да нареди да бъдат изпратени нови боеприпаси за "Вагнер". Сега той влиза в ново противопоставяне.

Според зам.-министъра на отбраната Николай Панков решението за тези договори ще даде на доброволните отряди необходимия правен статут и ще разшири възможността за окомплектоване на отрядите както с военнослужещи, така и с "доброволци".

В същото време отделните "доброволци" имат възможност да сключват индивидуални договори както с подразделенията, така и директно с МО.

"Сключването на договори от страна на гражданите с държавата означава преди всичко разширяване на мерките за социална защита и подкрепа, установени от държавата, към тях и техните семейства", каза Панков.

Той обаче не посочи защо министерството е решило сега - повече от 15 месеца след началото на руската инвазия - да принуди доброволците да подписват договори директно с държавата.

Пригожин обаче веднага направи изявление, в което отказва да направи това и отбелязва, че "Вагнер" вече координира действията си с командирите на руските въоръжени сили и е високо ефективна структура, изиграла важна роля в нахлуването на Русия в Украйна.

"За съжаление, повечето военни части не разполагат с такава ефективност и това се дължи именно на факта, че Шойгу не е в състояние да управлява правилно военните формирования", каза той.

"Какво може да се случи след тази заповед - няма да ни дадат оръжия и боеприпаси - ще го разберем, както се казва, когато гръм удари, ще дойдат и ще донесат оръжия и боеприпаси с молба за "помощ", добави той.

Министерството на отбраната в Москва засега не е отговорило на коментарите му.

Честите атаки на Пригожин към висши руски служители и военни се превърнаха в нещо като негова запазена марка, което доведе до предположения, че той има политически амбиции, които биха могли да включват дори да предизвика президента Владимир Путин.

62-годишният бизнесмен е бил негов близък сътрудник и затова носи прозвището Готвача на Путин. Указът идва на фона на засилващата се публична борба между Пригожин и Шойгу, който критикува често и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за слабото представяне на Русия във войната. Точно в момента тече конфраофанзива на украинските сили и руските позиции отслабват.

Междувременно руското МО съобщи, че е подписало договор с чеченския бататальон "Ахмат" - паравоенната групировка, която често е наричана личната армия на лидера на Чечения Рамзан Кадиров. За разлика от Пригожин, той напоследък се въздържа от критики към МО.

Командирът на "Ахмат" Апти Алаудинов, който е взел участие в подписването на договора, коментира, че подразделението му е "подготвило и изпратило десетки хиляди доброволци" в Украйна през последните 15 месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG