Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Недопустими опити за пропаганда". Външното министерство осъди дезинформацията на Митрофанова


Министърката на външните работи на България Мария Габриел

Опитите за пропаганда и дезинформация на посланичката на Русия Елеонора Митрофанова са неприемливи и недопустими, се казва в позиция на министерството на външните работи на България, публикувана късно във вторник.

Позицията е във връзка с обръщение на Митрофанова, направено по-рано във вторник, в което се твърди, че чрез снабдяването на Украйна с боеприпаси или с "евентуалното изпращане на български контингент в зоната на военни действия" България се "въвлича в конфликта". Двете твърдения са неверни и са част от руското пропагандно говорене.

Десетки държави, сред които и България, вече изпратиха и продължават да изпращат военна помощ на Киев, но не са станали част от войната, която Русия започна срещу Украйна. Не съществуват и планове България да изпраща свои военни в Украйна, каза в неделя и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

В тази връзка от министерството на външните работи посочват, че "характерните за демократичния процес форми на общуване и отговорно поведение са несъвместими с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство".

"Неприемливи и недопустими са всякакви опити за пропаганда и дезинформация, които компрометират демократичните ценности", се казва още в позицията на министерството, оглавявано от Мария Габриел.

"Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води", пише още в съобщението.

Откакто Русия започна непредизвиканата си война срещу Украйна, руската посланичка Елеонора Митрофанова многократно е обвинявана в дезинформация и неуместни изказвания. Последно през април външното министерство я обвини в намеса във вътрешните работи на България заради думите ѝ, че би гласувала за лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, ако можеше.

През февруари 2022 г. посолството намекна, че българските институции са "евроатлантически подлоги", и сравни войната на Русия в Украйна с Освобождението на България от 1878 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG