Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди протестираха срещу забраната на абортите в Полша след смъртта на бременна жена


Хиляди хора протестираха в сряда във Варшава срещу полското правителство.
Хиляди хора протестираха в сряда във Варшава срещу полското правителство.

Хиляди поляци излязоха на масови протести в няколко града в страната в сряда срещу законодателното ограничаване на абортите след смъртта на млада бременна жена, предаде ДПА.

След решение на контролирания от полското правителство Конституционен съд от 2020 г., което доведе до най-масовите протести в Полша от 1989 г., законът в страната позволява прекратяване на бременността само в случай на кръвосмешение, изнасилване или риск за здравето на майката. Дори не, ако плодът е увреден. Само ако жената сама направи аборт, това не се смята за престъпление.

На този фон 33-годишната Дорота почина на 24 май от отравяне на кръвта в южния полски град Нови Тарг. Тя е била бременна в 20-ата седмица и три дни преди смъртта си е била приета в болница след изтичане на околоплодна течност. Въпреки че състоянието ѝ е продължило да се влошава, лекарите не са направили нищо, за да я спасят, пише ДПА. По случая започна разследване.

Заради този случай хиляди протестиращи излязоха по улиците на няколко полски градове в сряда с плакати с надписи като "Искаме да раждаме, а не да умираме" и "Искаме лекари, а не мисионери". Протестите бяха проведени под мотото: "Стига вече! Спрете да ни убивате!".

През последните години няколко бременни жени починаха в Полша, след като лекари не предприеха действия заради строгото законодателство, ограничаващо правото на аборт дори при тежки увреждания на плода и риск за здравето и живота на майката, припомня БТА.

Законовите промени влязоха в сила през 2021 г., след като бяха приети от управляващата консервативна националистическа партия "Право и справедливост" и утвърдени от Конституционния съд. Следващите редовни парламентарни избори в страната трябва да бъдат произведени през октомври или ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG