Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нулева толерантност". Кабинетът иска увеличаване на центровете за жертви на домашно насилие


Социалният министър Иванка Шалапатова, вицепремиерът Мария Габриел и директорът на "Анимус" Надежда Стойчева (отляво надясно).
Социалният министър Иванка Шалапатова, вицепремиерът Мария Габриел и директорът на "Анимус" Надежда Стойчева (отляво надясно).

Правителството на Николай Денков, подкрепено от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС ще работи за увеличаване на кризисните центрове за настаняване на жертви на домашно насилие.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Мария Габриел, която откри в сряда дискусия на тема "Мерки за борбата с домашно насилие и насилие, основано на пола", организирана от Фондация "Анимус".

"Не можем да стоим с широко затворени очи. Всеки трябва да чуе тихия вик на жертвите на домашно насилие", каза Габриел. Тя добави, че "домашното насилие е бич, който руши човешки съдби и отнема човешки животи" и затова темата трябва да стои в дневния ред на обществото и институциите и да се работи на всички нива.

Габриел припомни, че в България вече е поставено началото на законодателния процес в тази посока и изрази подкрепа и за предложението за увеличаване на кризисните центрове за жертви на домашно насилие.

В момента в страната действат едва 13 подобни центъра, но не всички от тях са специализирани за жертви на домашно насилие. Финансирането им също е проблем.

В края на май депутатите приеха на първо четене два законопроекта за защита от домашното насилие, които предвиждат разширяване на кръга на хората, пострадали от домашно насилие, както и мерките за защитата им. Ще бъдат създадени национална информационна система и национален регистър за случаите на домашно насилие.

"Тъжен факт е, че всяка трета жена е била обект на физическо или сексуално насилие, най-вече от своя интимен партньор. Около 20% от жените в ЕС са били жертви поне веднъж", допълни вицепремиерът, като отбеляза, че според статистиката тези сигнали са се увеличили по време на пандемията от COVID-19.

Почти всяка десета българка споделя за физическо насилие и заплахи, а една трета от българите (около 34%) се определят като жертви на насилие, съобщи социалният министър Иванка Шалапатова, която също участва в дискусията.

По думите ѝ "трябва да се въведе нулева обществена толерантност към насилието, няма формално оправдание да не се помогне на жертвата". Шалапатова допълни, че за насилието "няма пол или възраст, има среда, която го подхранва".

Всяка трета българка между 18 и 29 години е била насилвана от партньора си, сочи публикувано в края на 2022 г. проучване на Националния статистически институт. Убити от близки мъже са най-малко 27 жени от началото на 2022 г., показват данни на Българския хелзинкски комитет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG