Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството ще отпусне помощи по четири линии за пострадалите от наводненията


Николай Денков на брифинга във Враца, 18 юни 2023 г.

Хората, пострадали от наводненията заради поройните дъждове в страната, ще получат четири различни възможности за обезщетение от държавата.

Това каза в неделя премиерът Николай Денков след заседание на областния кризисен щаб във Враца във връзка с наводненията в региона, цитиран от БТА.

"Има няколко линии, по които хората ще получат средства... Едната линия е описания на щетите, като 1512 лв. е максималната помощ. Втората линия е свързана с повредени уреди, там максималната сума е 2500 лв. Третата линия активирани възможности са там, където е залята кухнята, хората да използват услугата за безплатен обед. Четвъртата линия е по линия на Агенцията по заетостта да се наемат хора, които да се включат в почистването на улиците и дворовете", каза Денков на брифинг след кризисния щаб.

Отделно от това, след направата на оценки, ще се отпуснат средства за възстановяване на повредената от поройните дъждове и прелялите реки инфраструктура. По думите на Денков става дума за милиони левове.

Множество градове и села в Западна и Северозападна България пострадаха след продължилите дни наред проливни валежи. В отделни населени места се наложи евакуация на хора.

Екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) реагираха на десетки сигнали, свързани с лошите метеорологични условия.

Според прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология условия за по-интензивни валежи има все още на изолирани места главно в планинските райони на западната половина на страната, а следобед - в Източна България. Очаква се облачността да се разкъсва и намалява, а до вечерта валежите навсякъде да отслабнат, в по-голямата част от страната и да спрат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG