Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия отказа на ООН достъп до района на "Нова Каховка" заради сигурността и "други нюанси"


Доброволци и общински служители изваждат тела от наводнени къщи в засегнатия от наводнението район
Доброволци и общински служители изваждат тела от наводнени къщи в засегнатия от наводнението район

Русия отказа на Организацията на обединените нации (ООН) да позволи достъп до засегнатите от наводнения части на Южна Украйна, за да бъде оказана помощ. Кремъл се позова на "много въпроси" за сигурността и много "други нюанси".

Украинските региони продължават да се борят с опустошителните последици от скъсването на стената на язовир "Нова Каховка" на река Днепър на 6 юни, при което десетки загинаха и все още са в неизвестност. Язовирът и непосредствената му околност са под руски контрол от началото на руската инвазия в Украйна преди 15 месец.

Международни екип от правни експерти, който подпомага украинските власти в разследването, съобщи, че е много вероятно тяхното твърдение, че срутването е причинено от експлозиви, поставени от руските сили. Москва отхвърля това и твърди, че Киев стои зад взрива.

Хуманитарният координатор на ООН за Украйна Денис Браун се оплака късно на 18 юни, че руското правителство "досега е отхвърлило искането ни за достъп до районите под негов временен военен контрол" в засегнатите региони, но че ООН "ще продължи да се ангажира с търсенето на необходимия достъп".

"Призоваваме руските власти да действат в съответствие със задълженията си по международното хуманитарно право. Не може да се отказва помощ на хората, които се нуждаят от нея", отбеляза той.

В допълнение към наводняването на десетки общини и хиляди домове, разрушаването на язовира прекъсна електроснабдяването и достъпа до питейна вода, както и съсипа реколтата и предизвика широкомащабно екологично бедствие.

"Там има много проблеми", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери, когато бе запитан за искането на ООН, предаде Ройтерс.

"Как да се премине там, където е линията на съприкосновение [между руските и украинските сили], и да се гарантира сигурността - знаете, че там има постоянен обстрел, постоянни провокации, обстрелват се цивилни обекти и хора, загиват хора", каза Песков.

Ето защо, по думите му, било "много да им се осигури сигурност".

"Има и много други нюанси", добави той.

Ядреният надзор на ООН заяви на 16 юни след посещение на ръководителя си в Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, че не е ясно дали водата от резервоара на язовир "Нова Каховка" все още може да се изпомпва към централата.

Има индикации, че част от водата от резервоара на язовира все още е налична, но не е ясно дали нивото е достатъчно високо, за да се изпомпва за използване в централата, се казва в изявление на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) от 16 юни.

Междувременно тестове на водата край Одеса миналата седмица показаха опасни нива на салмонела и други "инфекциозни агенти". Затова местните власти затвориха популярните черноморски плажове, като забраниха плуването и консумацията на риба и морски дарове от неидентифицирани източници.

"Плажовете на Одеса са обявени за неподходящи за плуване поради значителното влошаване на качеството водата и реална опасност за здравето", съобщи администрацията на Одеса.

В момента българските власти, които също постоянно правят проби на водата, твърдят, че няма никакви индикации за замърсяване.

Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко каза на 19 юни, че е известно, че 18 души са загинали при разрушаването на язовира - 14 от удавяне и четирима от огнестрелни рани по време на евакуацията. Броят на изчезналите хора е 31 и издирването им продължава, добави той. 35 души са загинали в контролираните от Москва райони според руските власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG