Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерите на ЕС обещаха военна подкрепа за Украйна "колкото е необходимо"


От ляво на дясно: Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел , генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел, 29 юни 2023 г.
От ляво на дясно: Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел , генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Жозеп Борел, 29 юни 2023 г.

След двудневна среща на върха лидерите на Европейския съюз излязоха с изявление, в което потвърждават ангажимента си за "предоставяне на устойчива военна подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо".

На двудневната среща на върха в Брюксел 27-те ръководители на държавите от ЕС обсъждат продължаващата повече от година агресивна война на Русия срещу Украйна и продължаващата подкрепа на ЕС за Киев. Сред другите теми са икономиката, сигурността и отбраната, миграцията и външните отношения.

На срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори за слабостите в ръководството на Русия, които излязоха наяве по време на опита за бунт на ръководителя на армията от наемници "Вагнер" Евгений Пригожин.

Това стана, след като в петък вечерта Пригожин обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по лагери на неговите наемници и обяви "марш на справедливостта" към Москва, който прекрати в събота.

"Бунтът, който видяхме през уикенда, показва, че има пукнатини и разделения в руската система", каза Столтенберг. "В същото време е важно да се подчертае, че това са вътрешни руски въпроси", добави той.

Във връзка с бунта на "Вагнер" ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел каза преди срещата, че "отслабеният Путин е по-голяма опасност".

Във видеовръзка украинският президент Володимир Зеленски каза, че неотдавнашният неуспешен бунт на наемническата група "Вагнер" в Русия демонстрира "слабостта" на страната.

"Виждаме тяхната слабост, от която толкова много се нуждаем", каза той.

"Колкото по-слаба е Русия и колкото повече нейните ръководители се страхуват от бунтове и въстания, толкова повече ще се страхуват да ни раздразнят. Слабостта на Русия ще я направи безопасна за другите", добави той.

Коментарите идват, след като Киев заяви, че постига успехи в ожесточените боеве в източната част на страната, но също и след като смъртоносният руски обстрел продължава да взема жертви сред цивилното население в Украйна.

Зеленски настоява както за допълнителна военна помощ, особено модерни бойни самолети, така и за членство в НАТО за страната му.

Откакто започна контранастъпление по-рано през юни, Украйна твърди, че е възвърнала контрола над села в югоизточната част на страната.

Твърденията не могат да бъдат независимо проверени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG