Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция ще пусне Швеция в НАТО


Турският президент Реджеп Таийп Ердоган и шведският премиер Улф Кристершон си подават ръце пред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Турският президент Реджеп Таийп Ердоган и шведският премиер Улф Кристершон си подават ръце пред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Турция свали ветото върху членството на Швеция в НАТО. Това се случи в понеделник вечерта, часове преди откриването на срещата на върха на Алианса.

"Радвам се да съобщя, че президентът Ердоган се съгласи да предаде протокола за присъединяване на Швеция към Великото национално събрание възможно най-скоро и да работи в тясно сътрудничество със събранието, за да гарантира ратификацията". Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща между Ердоган и шведския премиер Улф Кристершон.

Столтенберг отказа да се ангажира със срок, в който турският парламент може да ратифицира членството на Швеция, но каза, че това ще е "възможно най-скоро".

Турция и Швеция се споразумяха да продължат сътрудничество в борбата с тероризма и след приемането на страната в НАТО, като за целта създават специална двустранна работна група по въпросите на сигурността, допълни Столтенберг.

Освен това НАТО ще засили активността си в този сектор, а аз за пръв път в историята на НАТО ще създам поста Специален координатор по въпросите на борбата с тероризма, каза още генералният секретар.

Швеция направи много голяма крачка към членството си в НАТО, след като постигна споразумение с турския президент Реджеп Ердоган, който даде зелена светлина за приемането на Швеция в пакта, каза днес шведският премиер Улф Кристершон, цитиран от Ройтерс.

Ердоган се съгласи на изпрати кандидатурата на Швеция за ратификация в турския парламент, след като Стокхолм каза, че активно ще подкрепя процеса по присъединяване на Турция към Европейския съюз, посочва Ройтерс.

Само часове по-рано Реджеп Тайип Ердоган каза, че ще допусне присъединяването на Швеция към НАТО, когато ЕС отвори пътя за членство на Турция.

Европейската комисия реагира като каза, че разширяването на ЕС и на НАТО са „отделни процеси“. Генералният секретар на НАТО посочи, че членството на Турция в ЕС не е сред условията за допускане на Швеция в НАТО, договорени между двете страни преди година.

„Отправям този призив от тук към страните, които държат Турция пред вратата на ЕС повече от 50 години и ще го отправя отново във Вилнюс. Отворете пътя за членство на Турция в ЕС. Когато отворите пътя за Турция, ние ще отворим пътя за Швеция, както направихме за Финландия“, каза Ердоган.

Турция блокира присъединяването на Швеция към НАТО и посочи като аргумент недостатъчната според нея борба с тероризма в скандинавската държава. По-рано Анкара блокира присъединяването и на Финландия, но впоследствие вдигна ветото си и страната стана членка на Алианса през април. Двете страни подадоха кандидатурите си за НАТО заедно, след като Русия започна войната срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG