Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Още не сме ги използвали". Украйна е получила касетъчните бомби от САЩ


Празен контейнер с касетъчни боеприпаси, забит в земята след военен удар в рамките на войната в покрайнините на Харков, Украйна, 10 юни 2022 г.
Празен контейнер с касетъчни боеприпаси, забит в земята след военен удар в рамките на войната в покрайнините на Харков, Украйна, 10 юни 2022 г.

Украинската армия е получила касетъчните боеприпаси, обещани от САЩ, за да подсили контраофанзивата си срещу руската инвазия. Това съобщи в четвъртък генерал Олександър Тарнавски за Си Ен Ен.

Новината идва на фона на поредна руска атака с дронове и ракети над Киев и други украински региони в четвъртък.

"Току-що ги получихме, все още не сме ги използвали", каза Тарнавски, ръководител на южното командване на Украйна. Според него те ще дадат на Украйна предимство и "коренно ще променят" ситуацията на бойното поле.

Преди дни Вашингтон съобщи, че ще достави касетъчни бомби на Украйна въпреки опасенията за дългосрочния риск за цивилното население. Новината дойде в момент, когато Германия съобщи, че към Украйна пътува допълнителна военна помощ, включваща бойни танкове Леопард 2 с боеприпаси и самоходни зенитни оръдия Гепард.

Касетъчните боеприпаси са контейнери с десетки до стотици по-малки експлозиви в тях. Те могат да бъдат хвърляни от самолети, изстрелвани от ракети или от артилерия, морски оръдия или ракетни установки.

Контейнерите се отварят на определена височина и разпръскват отделните експлозиви. Те са предназначени да се задействат при удар, но значителна част от тях не успяват да експлодират - например когато се приземят на мокра или мека земя. Това означава, че могат да се детонират в по-късен момент. Така те превръщат обстреляния район в минно поле и излагат на риск цивилното население дълго след края на бойните действия.

Решението на САЩ да достави такива боеприпаси на Украйна срещна критики от няколко европейски държави и беше посрещнато с остра реакция от страна на Москва. Досега и Русия, и Украйна са използвали подобни боеприпаси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG