Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Солидни като скала". Великобритания е против касетъчните бомби, но Сунак и Байдън потвърдиха съюза със САЩ


Риши Сунак (вдясно) посрещна Джо Байдън в градината на "Даунинг стрийт" 10 на чаша чай
Риши Сунак (вдясно) посрещна Джо Байдън в градината на "Даунинг стрийт" 10 на чаша чай

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с британския премиер Риши Сунак в Лондон, където пристигна преди срещата на върха на НАТО, която започва на 11 юли в столицата на Литва - Вилнюс.

Разговорите се проведоха на фона на решението на Вашингтон да изпрати на Украйна спорните касетъчни бомби - оръжия, забранени от повече от 100 държави, включително Обединеното кралство, поради опасността, която представляват за цивилното население.

Русия обаче използва такива от началото на войната, която започна в Укрйна през февруари 2022 г., освен това САЩ се мотивираха, че Киев има нужда от повече въоръжение, за да се защити.

Говорител на министър-председателя на Великобритания съобщи, че двамата с Байдън са обсъдили това решение, като каза, че "за САЩ е било труден избор" да предоставят касетъчните бомби и че това е било "наложено от агресивната война на Русия", съобщи Би Би Си.

Говорителят каза още, че Сунак поддържа изискванията на Обединеното кралство съгласно международната конвенция, забраняваща тези оръжия. Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, съхраняването, използването и предоставянето им.

Ден по-рано Сунак каза, че макар Великобритания да е подписала конвенцията, ще продължи да играе своята роля в подкрепата за Украйна.

Джо Байдън гледа полицай, докато пристига да се срещне с Риши Сунак "Даунинг стрийт" 10 в Лондон
Джо Байдън гледа полицай, докато пристига да се срещне с Риши Сунак "Даунинг стрийт" 10 в Лондон

По време на срещата в Лондон Байдън е казал, че "не би могъл да се срещне с по-близък приятел и по-голям съюзник" и е определил отношенията между САЩ и Обединеното кралство с думите "солидни като скала". Сунак е добавил, че двете страни са "най-твърдите съюзници".

"Знам, че желанието ни е да направим всичко възможно, за да укрепим евроатлантическата сигурност", е добавил той.

Двамата ще се срещнат отново във вторник на срещата на НАТО в Литва.

Байдън пристигна късно в неделя в Лондон - първата спирка от обиколката му в Европа, която включва участие в срещата на върха на НАТО с акцент исканото от Украйна членство, както и визита в най-новата страна членка на алианса - Финландия.

Преди да пристигне в Европа Байдън призова за предпазливост към искането на Киев за присъединяване към НАТО, като посочи, че блокът може да бъде въвлечен във война с Русия.

"Не мисля, че в алианса има единство по въпроса дали Украйна трябва да стане част от семейството на НАТО в този момент", каза той в интервю за Си Ен Ен.

При краля

По-късно американският държавен глава се срещна с крал Чарлз Трети. Байдън пропусна церемонията по коронацията на британския монарх през май в съответствие с дългогодишната практика на американските президенти.

Сега той посети замъка Уиндзор - където беше посрещнат от Чарлз с изпълнението на националния химн на САЩ от уелските гвардейци.

Според говорителя на краля в изявление пред медиите: „Сигурно сте се убедили сами в личната топлина.“ Той описа 20-минутната среща като "изключително сърдечна и успешна среща". Няма подробности за това, за което са говорили, освен „широко разнообразие от въпроси от взаимен интерес и загриженост“.

След това двамата присъстваха на форум за финансирането на борбата с климатичните промени климата в зелената гостна на замъка. Опазването на природата е кауза, на която британският крал отдавна се е посветил.

След срещата с краля, президентът на САЩ отлетя със своя хеликоптер Marine One за летище Станстед, откъдето ще отлети с Air Force One за литовската столица Вилнюс за двудневната среща на върха на НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG