Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна атакува военни цели в Крим, докато Русия обстрелва Одеса, Купянск, Лиман и Бахмут


Разрушената катедрала от руската атака в Одеса е най-голямата православна катедрала в града.
Разрушената катедрала от руската атака в Одеса е най-голямата православна катедрала в града.

Украинските войски са ударили петролен склад и склад за боеприпаси на руската армия в анексирания от Русия полуостров Крим. Това съобщи комуникационният отдел на украинската армия в събота вечер.

В същото време Украйна съобщава, че руска ракета е нанесла тежки щети на Спасо-Преображенската катедрала в Одеса, най-големия православен храм в града.

Според църковни представители е съборена половината от покрива, а снимки и видеоклипове показват разрухата във вътрешността на сградата и отвън.

Снимки показват разрухата в храма отвън и отвътре.
Снимки показват разрухата в храма отвън и отвътре.

Най-малко един човек е загинал, най-малко 19 са ранени при атаката, която, според публикуваните от агенции и местните власти снимки, е засегнали и жилищни райони. Общо 14 души са в болница, няколко жилищни сгради са унищожени. Това съобщи управителят на областната военна администрация.

Местната руска власт в Крим съобщи в събота, че украински дрон е взривил склад за боеприпаси на полуострова, което е довело до евакуация на хора в радиус от 5 километра и кратко спиране на трафика по Кримския мост.

Мостът е ключов за снабдяването на руската армия, защото е единствената сухоземна връзка между Русия и Крим. Той беше ударен от най-малко две експлозии по-рано тази седмица, когато двама души бяха убити и движението по пътищата беше временно спряно.

По-рано в събота украинският президент Володимир Зеленски каза, че Кримският мост е легитимна цел, тъй като се ползва за военни доставки от Русия.

По данни на Киев в събота руски обстрел и въздушни удари по украински цивилни райони и инфраструктура за износ на зърно са убили най-малко седем души, включително две деца. Те са причинили и огромни материални щети през последните 24 часа според военни и регионални служители на Украйна.

През последното денонощие има сражения основно в района на Купянск, Лиман и Бахмут.

Руската армия е изстреляла 16 крилати ракети и повече от 20 въздушни удара по украински позиции и населени райони, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили в ежедневния си доклад.

През миналата седмица Русия атакува украинските пристанищни градове Одеса и Николаев, от където Украйна изнася зърно за целия свят. По-рано в петък руски ракети поразиха зърнени терминали на земеделско предприятие в Одеска област.

Данните, предоставени от Русия и от Украйна, не могат да бъдат независимо потвърдени от Радио Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG