Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът реши компаниите с над 100 души персонал да плащат заплати само по банков път


Министърът на финансите - Асен Василев

Заплатите на всички, които работят в предприятия с над 100 човека, ще се изплащат по банков път. Това прие парламентът по време на гласуването на Закона за държавния бюджет.

Разискванията и гласуванията по закона текат бавно и депутатите взеха решение да удължат работния си ден до приключване на работата по него.

Темата за бюджета породи напрежение между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Това се случи заради поправки, които бяха приети между първо и второ четене от бюджетната комисия. Това накара финансовия министър Асен Василев да се отрече от своя проект. В сряда обаче лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС постигнаха споразумение да приемат бюджета, предложен от кабинета.

В четвъртък споровете в зала започнаха още при гласуването на третия параграф от бюджета, свързан с Фонда за "Сигурност на електроенергийната система". В него беше заложено, че ако цената на електроенергията се повиши над 200 лева за Mw/h, ще бъдат събирани пари от свръхпечалбите на електропроизводителите, които впоследствие ще бъдат насочвани към бизнеса като компенсации

"Дали едни енергийни частни дружества да плащат, за да финансират компенсациите на бизнеса или ще натоварим бюджета. За това става въпрос", обясни Асен Василев. Венко Сабрутев от ПП-ДБ каза, че целта е да има сигурност за българския потребител и бизнес в случай на повишаване на цените или на инфлация.

В хода на дискусията стана ясно, че вноските от свръхпечалбите ще стоят във фонда и ще се използват само при сериозно увеличаване на цените. В крайна сметка депутатите подкрепиха предложението.

В продължение на два часа депутатите обсъждаха предложението на Асен Василев компаниите с над 100 човека персонал да бъдат задължени да превеждат заплатите на служителите си по банков път. Предложението беше представено като мярка срещу сивата икономика.

Редица депутати се възмутиха, че това ще затрудни хората, които не живеят в големите градове и нямат достъп до банкомати. Василев обаче каза, че има уверение от Асоциацията на банките в България, че ще бъдат поставени устройства във всички пощенски клонове в страната. Освен това според него тегленето на суми до размера на минималната работна заплата от тях ще бъде безплатно.

Депутатите взеха решение за това дивиденти, които представляват суми над 1000 лева да бъдат изплащани по банков път.

Гласуването на останалата част от бюджета продължава.

Приемането на редовен бюджет за 2023 г. попадна като важна точка в предизборните програми на всички партии, които попаднаха в парламента след изборите през април. Преди това депутатите на няколко пъти удължаваха действието на бюджета за 2022 г.

Гласуването му беше определено като ключово за съществуването на правителството от премиера Николай Денков, както и от партиите, които го подкрепят - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG