Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 5 хил. пенсионери работят в системата на МВР


Министърът на финансите Асен Василев.
Министърът на финансите Асен Василев.

Министърът на финансите Асен Василев отново защити приетия на първо четене от Народното събрание (НС) държавен бюджет за 2023 г. и повтори, че е неразумно да се вдигнат заплатите на полицаите.

В събота работещите в Министерството на вътрешните работи (МВР) излязоха на протест в София и други градове с искане за 10-процентно увеличение на заплатите.

Те са получили 20% повишение през 2022 г. и това е мотивът, с който Асен Василев отказва да го направи тази година. Според синдиката на полицаите обаче 20-те процента повече пари, които са взели, не са били увеличение на заплатите, а компенсации "за участието си в борбата с COVID-19".

"Това да се прави ново увеличение в системата на МВР, без да се реформира тази система, без от нея да бъдат извадени пенсионерите, които са над 5000 души, на мен ми се струва не много разумно. Но това е преценка на депутатите", каза Василев в неделя пред БНР.

От полицейския синдикат очакват исканията им да бъдат гласувани при второто четене на закона за бюджета за тази година.

Василев каза още, че Министерството на финансите задава макрорамката на бюджета и "стига да не се увеличават разходите, всичко е възможно, но е въпрос на преценка дали това е най-добрата политика, която трябва да се проведе".

"Моят съвет (към НС-бел.ред.) е много внимателно да се огледа какви са заплатите, колко са се вдигали през последните няколко години, и дали това избирателно да се вдигат заплатите в някои сектори и да не се вдигат в други е добра политика като цяло", каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG