Връзки за достъпност

Извънредни новини

Икономическият министър намалява заплатите на шефовете на държавните фирми


Богдан Богданов е министър на икономиката.
Богдан Богданов е министър на икономиката.

Министърът на икономиката Богдан Богданов намалява заплатите на шефовете на държавните фирми, които са под неговата шапка. Също така ограничава сумите за представителни разходи и начините за тяхното разходване. Това съобщи министерството на икономиката в четвъртък.

Въвежда се таван от три средни работни заплати за началниците, чиито възнаграждения в момента са над 12 000 лв, съобщи Mediapool. Това означава, че заплатите им ще падат повече от два пъти и ще са около 5600 - 6000 лв.

Намаляването е една от мерките по програмата за оздравяване на публичните предприятия, пише още в съобщението на икономическото министерство.

Под шапката на ведомството са Държавната консолидационна компания (ДКК), която управлява ВМС Сопот, НИТИ Казанлък, оръжейният завод „Кинтекс“ и „Ел Би Булгарикум“, който държи патента на българското кисело мляко. През последните години ДКК се превърна в символ на непрозрачното управление и има съмнения за корупционни дейности, припомня Mediapool.

През февруари тази година се разбра, че служебният кабинет на Гълъб Донев е премахнал тавана за заплатите в 17 държавни предприятия. Така някои шефове получаваха около 20 000 лв. на месец плюс бонуси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG