Връзки за достъпност

Извънредни новини

На фона на срива на рублата. Русия тества своя цифрова валута


Преди ден стойността на руската валута се срина до най-ниското си ниво от началото на войната в Украйна, преминавайки границата от 100 рубли за един щатски долар.
Преди ден стойността на руската валута се срина до най-ниското си ниво от началото на войната в Украйна, преминавайки границата от 100 рубли за един щатски долар.

Докато сривът на руската рубла все още не беше достигнал своята най-ниска точка от началото на войната в Украйна, Москва вече действаше по план за избягване на международната изолация, наложена ѝ от западните санкции.

Още през юли руският парламент прие законодателство, което прокарва национална цифрова валута. След като президентът Владимир Путин подписа закона, от 1 август около 15 руски банки започнаха тестове сред ограничен кръг от клиенти.

Това става на фона на мащабните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници, които изолираха руската банкова система от останалия свят в отговор на непредизвиканата руска инвазия в Украйна.

Кремъл се стреми да отслаби последиците от санкциите, като стимулира търговията в национални валути с държави като Китай и Индия, които остават по-неутрални по отношение на войната. Финансовите експерти разглеждат налагането на цифрова рубла като опит на Русия да улесни плащанията си извън граница.

По данни на Международния валутен фонд, цитирани от "Блумбърг", повече от половината централни банки в света разработват цифрови валути, включително Индия и Китай, като техните проекти се тестват сред 260 млн. души.

Руското законодателство за одобряване на националната цифрова валута беше прието на 19 юли от Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент. След това Путин положи финалния подпис.

Така от 1 август започнаха тестовете, които дават възможност физически лица или компании да създават цифров портфейл на платформата на централната банка. Портфейлът е достъпен за всеки руски кредитор.

Пъpвитe тестове на въпросния цифpoв пopтфeйл показват как се случват тpaнcфepитe нa cpeдcтвa мeждy гpaждaни, как се правят пoкупки нa cтoки или ycлyги c пoмoщтa нa QR кoдoвe и как се извъpшват пpocти aвтoмaтизиpaни плaщaния.

Според информация на руската централна банка, трансакциите с цифровата рубла ще бъдат безплатни за физически лица, а за компаниите ще бъде начислявана такса от 0,3% върху всяка трансакция.

Преди ден стойността на руската рубла достигна най-ниската си точка през последните 17 месеца, преминавайки психологическата граница от 100 рубли за един щатски долар. Това е най-лошото представяне сред валутите на развиващите се пазари след турската лира и аржентинското песо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG