Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трайчо Трайков иска ограда около Паметника на Съветската армия. Тодева възлага план за безопасност


Трайчо Трайков

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков съобщи във Фейсбук във вторник, че е поискал от областната управителка Вяра Тодева Паметникът на Съветската армия да бъде ограден. По-късно тя възложи да спешно да бъде изготвен план за безопасност.

Новината идва, след като на 9 август от „Левицата!“ направиха палатков лагер около паметника, с който протестират срещу преместването му. На следващия ден към тях се присъединиха и представители на БСП и „Възраждане“.

В началото на месеца Тодева каза, че преместването на паметника е приоритет на областната управа. Два дни след опъването на палатковия лагер тя съобщи, че преместването най-вероятно няма да се случи до края на годината по административни причини.

"Вчера експерти от район „Средец“ са изготвили констативен протокол за състоянието на Паметника на Съветската армия", написа Трайков. "Вече е изпратен на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до съоръжението чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи".

По негови думи е получил уверението на Тодева, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно, „за разлика от всички предишни случаи, когато подобни предписания, актове и заповеди са игнорирани или обжалвани по съдебен ред и не са изпълнявани, дори когато съдът е потвърждавал основателността им“.

По-късно през деня областната управа изпрати прессъобщение, в което пише, че Тодева "възлага спешно изработването на План за безопасност и здраве относно Паметника на Съветската армия" във връзка със заповед на главния архитект на Столична община и с протокола, изпратен от Трайков, в който е констатирано предаварийно състояние на елементи от обекта.

Трайков пише още, че в писмо до дирекция „Сигурност“ на Столична община е поискал тя да предприеме мерки за спазване на условията за провеждане на акцията пред паметника, според които е изрично забранено да се поставят преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни.

По-рано тази година Столичният общински съвет взе решение за преместването на паметника. На 2 август беше направена първата стъпка към това, като с решение на Министерския съвет на имота беше даден статут на частна държавна собственост, което позволява на областната управа да се разпорежда с него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG