Връзки за достъпност

Извънредни новини

Паметникът на Съветската армия едва ли ще бъде преместен до края на годината


Паметникът на Съветската армия в София най-вероятно няма да бъде преместен до края на годината. Това става ясно от изявление на областния управител на столицата Вяра Тодева.

По думите ѝ са необходими множество оценки и анализи за преместването на монумента, както и възстановяване на проектната му документация.

Столичният общински съвет взе решение през март за преместването на паметника, а в началото на август правителството промени частично статута му от публична държавна собственост в частна държавна. Така управлението му премина изцяло в правомощията на областната управа.

“Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект”, заявява Тодева, цитирайки отговор от Националната галерия по повод запитване за преместването на монумента в Музея за изкуството от периода на социализма.

От изявлението ѝ става ясно още, че липсва документация за точния диаметър и тегло на част от орнаментите на паметника. Документите за това би трябвало да са в Столичната община, но след проверка не са открити. Затова сега трябва да бъдат възстановени.

В момента пред съветския паметник има своеобразен протестен палатков лагер, сформиран тази седмица от привърженици на проруските партии “Левицата” и “Възраждане”, които се обявиха срещу евентуалното му преместване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG