Връзки за достъпност

Извънредни новини

Процедурата по преместване на Паметника на Съветската армия в София е задвижена


Руски знамена се веят на 9 май пред Паметника на Съветската армия
Руски знамена се веят на 9 май пред Паметника на Съветската армия

Задействана е процедурата по преместването на Паметника на Съветската армия от центъра на София.

Това съобщи областната администрация на столицата, цитирана от Медиапул. Преместването на съветския паметник е сред приоритетните въпроси, по които работи областната управа, а процедурата "се движи възможно най-бързо според предвидените в закона срокове".

На 3 август областният управител на София Вяра Тодева е поискала от столичния кмет Йорданка Фандъкова наличните документи за изграждането на паметника. Тодева е изпратила и запитване до директора на Националната галерия дали скулптурите и барелефите от него може да бъдат приети в Музея за изкуството от периода на социализма.

Това се случва само ден след като в сряда Министерският съвет взе решение Съветският паметник в София да се превърне от публична в частна държавна собственост. Инициативата за това отново беше на областния управител Вяра Тодева.

"Предложението ми е обвързано с решението на Столичния общински съвет, в което се предлага паметникът да бъде евентуално преместен", каза тогава Тодева пред Свободна Европа.

На 9 март Столичният общински съвет гласува за предложението за преместването на паметника, а на кмета на София Йорданка Фандъкова беше възложено да поиска от областния управител да се заеме с него. Тогавашният управител на област София Митко Михайлов обаче не се ангажира с позиция по въпроса. Междувременно той беше сменен, а след идването на Тодева на поста процедурата беше задвижена.

Паметникът на Съветската армия в София е построен десет години след нахлуването на Червената армия в България в края на Втората световна война. Тогава СССР обявява война на България, а малко след това в страната се извършва деветосептемврийският преврат. След 10 ноември 1989 г. множество граждани и политици искат премахването на паметника, тъй като той е построен с пропагандна цел от комунистическия режим.

В защита на монумента се обявяват от БСП и проруската партия "Възраждане", които периодично организират протести в негова защита.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG