Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две версии за минало и настояще. Какво раздели демонстрациите за 9 май освен полицейския кордон


Паметникът на съветската армия в София на 9 май 2023 г.
Паметникът на съветската армия в София на 9 май 2023 г.

За тях датата е същата, но денят е различен. Едните празнуват Ден на победата, другите – Ден на Европа. Какво събра и какво раздели демонстриращите на 9 май пред Паметника на съветската армия?

Той е застанал сред тълпата със знаме в ръка – това на така наречената Донецка народна република. Извървял е с него пътя от Паметника на незнайния войн до Паметника на съветската армия в София. Това е неговият начин на 9 май да изрази позициите си – че е русофил, че се чувства благодарен на Съветския съюз и че смята, че анексирането на украински територии, което повечето страни в света определиха като незаконно, е справедливо.

„Ние сме тук на първо място, за да отпразнуваме 9 май, когато Съветският съюз освобождава България от монархофашизма“, казва Виктор Кръстев.

„Причината да сме тук е не само за да уважим всички загинали в тази борба, но и да потвърдим, че все още има русофили в България“, добавя той.

Виктор Кръстев
Виктор Кръстев

Кръстев е само на 18 години и е един от малкото млади хора, които участваха в т.нар. шествие на „Безсмъртния полк“ във вторник. Тогава в центъра на София няколко десетки граждани се събраха, за да поднесат цветя пред паметниците на незнайния войн и на съветската армия по случай 9 май, който Русия отбелязва като Ден на победата над нацистка Германия.

Много от тях носеха портрети на свои близки или познати, загинали във Втората световна война. Кръстев разказва, че също има роднини, участвали във войната, но вижданията му са се оформили най-вече от четене на Карл Маркс и Фридрих Енгелс, смятани за идеолози на комунизма, след 8 клас. Заедно със стоящия до него приятел, който развява знаме на Народна република България, той е бил член на организацията Български комунистически съюз, която вече се е разпаднала.

Шествието, в което двамата участват, не беше съгласувано със Столичната община. В деня на провеждането му кметицата на София Йорданка Фандъкова разпореди то да бъде прекратено – заради използването на руски и съветски знамена като символи на подкрепа за войната на Русия срещу Украйна и заради вече заявено друго събитие с противоположни искания. Въпреки това обаче то се състоя.

Руската посланичка Елеонора Митрофанова участва в събитието.

Шествието на "Безсмъртния полк"
Шествието на "Безсмъртния полк"

„Ако трябва да сме точни Руската федерация няма никакъв избор. Аз не толерирам война между две демократични държави, но казвам, че няма никакъв друг начин, по който би могло да се случи“, казва Виктор Кръстев със знамето на така наречената Донецка република в ръка.

Пълномащабната война на Русия срещу Украйна започна след месеци, в които Москва отричаше да се подготвя за военни действия. Твърдението, че тя не е имала друг избор, дойде впоследствие и беше разпространено от самия Кремъл, за да обоснове нахлуването си в територията на съседната държава.

18-годишният Кръстев не е изключение сред участниците в шествието на „Безсмъртния полк“, които повтарят пропагандата на Москва. Близо до него пенсионерката Вероника, която не иска да споменава фамилията си, открито подкрепя войната на Русия срещу Украйна.

„Слава богу, в момента Русия като най-мощната държава има смелостта да започне война, защото Европа се фашизира, това е истината“, казва тя, докато вее руски флаг.

По думите ѝ обвиненията, че Русия в момента действа като фашистка държава, „изопачават реалността“.

„В момента г-н Зеленски и кликата в Европа са фашистки структури“, казва тя, възпроизвеждайки пореден аргумент на Кремъл за началото на инвазията. Досега обаче Москва не е предоставила доказателства за това.

Вероника е донесла и цвете, което да положи пред Паметника на съветската армия. За да изкачи стълбите към него, тя е отделена от другата група демонстранти с полицейски кордон, а викове „Тук не е Москва“ и „Убийци“ съпровождат полагането на цветята.

Участници в инициативата “Искаме български паметник” с български знамена, 9 май 2023 г.
Участници в инициативата “Искаме български паметник” с български знамена, 9 май 2023 г.

Възгласите идват от десетки, предимно млади мъже, които са дошли, за да поискат премахването на Паметника на съветската армия. Повечето от тях са членове на различни националистически организации, сред които „Български национален съюз“ (БНС), „Орелъ“, „Българско национално обединение“.

„Тук сме, защото искаме български паметник и защото не може да се чества окупацията на България от някакви хора“, казва Пламен Димитров от БНС.

Пламен Димитров
Пламен Димитров

На мястото на този монумент трябва да бъде поставен нов – подобен на Алеята на героите в Будапеща, например, или паметник на хан Аспарух, допълва Христо – един от демонстрантите, които стоят наблизо и развяват български знамена.

„Не може в столицата ни да има паметник на чужда армия, която е изпълнила нечувани зверства на наша територия. Така че за да има единение, трябва да има тук български паметник“, добавя отново Димитров.

Споровете за мястото на монумента в столицата текат от години. Преди няколко месеца Столичният общински съвет (СОС) взе решение да поиска премахването му, след като подобно решение беше взето още през 1993 г. Паметникът обаче все още стои, а преди дни от БСП организираха подмяната на счупените плочи от фасадата му, без да разполагат с необходимите документи за това.

Само на метри от мъжете, които се противопоставят на проруското шествие и искат смяна на паметника, стоят други мъже, без флагове в ръцете, но с кожени елеци с нашивки, на които пише: „Нощни вълци“ - името на прокремълски рокерски клуб, санкциониран в Европа заради подкрепата си за войната в Украйна.

Те твърдят, че са на паметника от няколко дни и го пазят от вандалски актове. Тук са за да отбележат Деня на победата, а не Деня на Европа, както казват събралите се от другата страна.

„Паметникът е български. Много ясно е написано, че е от признателния български народ“, казва един от „вълците“ - Светослав Николов. Думите му идват в опозиция на мнението на тези отсреща – но до пряк диалог така и не се стига.

Разделя ги кордон от полицаи и едно коренно различно разбиране – както за миналото, така и за настоящето.

XS
SM
MD
LG