Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вагнер" остава в Беларус, каза Лукашенко


Александър Лукашенко

Лидерът на Беларус Александър Лукашенко каза в петък, че частната военна групировка "Вагнер" ще остане в Беларус.

Думите му идват, след като в сряда беше съобщено за самолетна катастрофа, в която се твърди, че е загинал ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин, както и друг представител на ръководството на групировката - Дмитрий Уткин.

„Ядрото остава тук, някой е отишъл на почивка, някой е решил да живее отстрани, но телефонните номера, адресите, паролите, посещаемостта в това ядро са известни. След няколко дни всички ще бъдат тук, до 10 хиляди души“, каза Лукашенко.

Той добави още, че е предупредил Пригожин и Уткин за личната им сигурност по време на бунта и след него, но отхвърли възможността руският президент Владимир Путин да стои зад катастрофата.

Путин е обвиняван в това, тъй като преди два месеца Пригожин организира кратък бунт срещу официалната власт в Москва. След него лидерът на "Вагнер" не беше задържан, като Путин определи случилото се като "удар в гърба" и се закле да накаже всички замесени "предатели".

По-рано в четвъртък в първо изявление след катастрофата Путин говореше за Пригожин в минало време и изпрати съболезнования на семействата на жертвите, но не потвърди официално смъртта му.

Според британското британското Министерство на отбраната е "много вероятно" Пригожин да е загинал в катастрофата, въпреки че все още няма окончателно потвърждение от руските официални лица, разследващи инцидента.

Американското разузнаване съобщи, че въз основа на свои предварителни оценки е стигнало до заключението, че експлозия на борда е причинила самолетната катастрофа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG