Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима са убити при въздушен обстрел срещу Киев. Атака с дрон затвори летище в руски граничен град


Украинската столица е под редовен въздушен обстрел с дронове и ракети. Снимката е от юли 2023 и е илюстративна.
Украинската столица е под редовен въздушен обстрел с дронове и ракети. Снимката е от юли 2023 и е илюстративна.

Най-малко трима души са убити, а други трима ранени в ранните часове на 30 август при руска атака с ракети и дронове срещу Киев. За това съобщи ръководител на киевската общинска военна администрация.

Това е най-смъртоносната атака срещу украинската столица през последните месеци. Според местната власт повече от 20 ракети и дронове са били „унищожени от силите за противовъздушна отбрана“ през нощта над столицата. Двама от ранените са охранители на склад в града и са убити от падащите отломки.

В същото време руските власти в граничния град Псков съобщиха, че атака с дрон е наложила затварянето на местното летище. Подробностите остават неясни, но властите казват, че атаката с дрон е била отблъсната без ранени, но четири самолета са били повредени.

Във вторник вечерта украинските власти наредиха задължителна евакуация на жителите на Купянск в Източна Украйна, който е близо до фронтовата линия между руската и украинската армия. Според Киев руският обстрел продължава да взема жертви сред цивилното население в региона.

Последните 24 часа белязаха поредния кървав ден във войната, като бяха съобщени смъртоносни атаки срещу цивилни райони и тежки боеве в източната и южната част на Украйна. Това се случва на фона на решението на САЩ да изпрати нов транш от военна помощ на Киев. Руската инвазия в Украйна започна преди година и половина и отбраната на Украйна разчита на западна военна и логистична помощ.

Украинското контранастъпление, започнало през юни в източната и южната част на страната, напредва по-бавно от очакваното, което води до големи загуби. Руските сили също претърпяват тежки загуби, докато се опитват да предприемат офанзива на изток. Много експерти предупреждават за опасността от дългосрочно противопоставяне между двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG