Връзки за достъпност

Извънредни новини

Името му изплува и в България. Кой е Александър Бабаков - специалният представител на Путин


Александър Бабаков и Владимир Путин.
Александър Бабаков и Владимир Путин.

Украински хакери обявиха, че са разбили електронната поща на заместник-председателя на руския парламент Александър Бабаков. Автентичността на изтеклите имейли не е потвърдена, но от тях изскочи и "българска следа", свързана с "Турски поток". Кой всъщност е Бабаков, довереникът на Владимир Путин?

Той заема две официални позиции в Русия - заместник-председател на руския парламент и специален представител на президента Владимир Путин “по въпросите на сътрудничеството с организациите на сънародниците зад граница”. Казва се Александър Бабаков и досега името му не беше широко познато в България, макар да е споменавано.

Украински хакери обявиха, че са разбили електронната му поща. Автентичността на изтеклите документи не е независимо потвърдена категорично, но Антикорупционният фонд (АКФ) откри "българска следа" в разпространените имейли. Те са свързани със съмнителни действия и прокарване на руски интереси при строежа на продължението на газопровода "Турски поток" през България по време на управлението на ГЕРБ.

Бабаков попада под санкциите на ЕС срещу Русия заради действията на Кремъл в Украйна още през 2014 г. след незаконната анексия на украинския Крим, която той подкрепя.

На сметката на довереника на Путин се пише широка международна дейност - сочен е за архитект на схема за руско финансиране на крайнодясната, евроскептична партия “Национален Фронт” във Франция. През април 2023 г. прокуратурата в Ню Йорк официално обвини Бабаков и двама негови сътрудници, в "незаконни действия срещу Украйна извън бойното поле" на американска територия. Той стои и зад провеждането на междупарламентарна конференция Русия-Африка през март.

Както за много други от близките до Путин политици, за Бабаков също има журналистически разследвания за пране на пари и укриване на доходи. Семейството му притежава имоти във Франция и Великобритания.

Какво знаем за Александър Бабаков?

От Кишинев до Москва и Киев

Александр Бабаков е роден през 1963 г. в Кишинев, столицата на Молдова, която тогава е част от СССР. Завършва училище със златен медал, става майстор на спорта по тенис на маса.

През 1985 г. завършва икономика в Московския държавен университет "Ломоносов", занимава се с комсомолска работа, взима докторска степен и преподава до 2003 г. Бабаков завърта бизнес в украински стратегически предприятия. От началото на 90-те до 2003 г. е член на Съвета на директорите на украинската "Промсвяз”. В Украйна е мажоритарен акционер в редица енергийни компании, сред които "Киевобленерго", "Одесобленерго", "Житомиробленерго", "Севастополэнерго", "Кировоградобленерго", "Херсонобленерго".

Притежава хотели в Киев и Ялта. Тези вложения на Бабаков не са били явни, а през офшорни кампомпании, за които се разбрила от PanamaLeaks през 2016 г.

От партия в партия до "Единна Русия"

Бабаков влиза в политиката през 2003 г. Става член на партията на руските региони "Родина" и е избран за депутат в Държавната дума - парламента на Руската федерация. През 2006 г. става председател на "Родина", но бързо е изгонен от националсоциалистическата партия. През 2007 г. е избран за депутат от "Справедлива Русия". Става един от деветимата заместник-председатели на Думата. През 2011 г. напуска партията, заявявайки, че "се е маргинализирала и е в твърда опозиция на ръководството на страната".

Бабаков се присъединява към Общоруския народен фронт и още същата година става депутат - вече от листата на "Единна Русия" на Владимир Путин. От 2016 г. до 2021 г. е член на горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията.

В момента е заместник-председател на Думата от фракцията "Справедлива Русия", а специален представител на Путин за връзка с руснаците зад граница се се води от 2012 г.

Той е сред руснаците със санкции от ЕС, Великобритания и САЩ.

Александр Бабаков
Александр Бабаков

Хибридни операции по цял свят

Сведения за дейността на Бабаков далеч отвъд контактите с руснаци зад граница не липсват в годините и по всичко личи, че той е довереник на Владимир Путин и главно действащо лице в хибридни операции на Русия по целия свят. През август 2023 г. украинските хакери от "Кибер съпротива" разпространиха съдържанието на електронна поща, за която твърдят, че е на Александр Бабаков.

Автентичността на “теча” все още не е независимо потвърдена. Според руски разследващ журналист, с когото Свободна Европа разговаря, прилича на истински, защото съдържа голям брой официални документи, които е почти невъзможно да бъдат подправени в такъв мащаб.

От АКФ направиха преглед на масива от данни и откриха българска следа.

България и Южен (Турски) поток

Зимата на 2013 г. В софийски бар до парламента Бабаков се среща с тогавашен служебен заместник-министър на енергетиката в кабинета с премиер на Марин Райков. От заместник-министъра е поискано "специално съдействие" за проекта "Южен поток". Предложен е подкуп. Веднага след срещата заместник-министърът е сигнализирал за случая българските служби. Случката е описана от в. Ню Йорк Таймс в публикация за натиск от Путин над България да бъде построен тръбопровод, който да замести транзита на газ през Украйна.

За ролята и участието на Бабаков в неслучилито се строителство на "Южен Поток" - проект, който по-късно се трансформира в продължение на "Турски поток" през България, се разбира повече и от видео на АКФ от 2019 г. В него е показан документ от делото за фалита на КТБ. Той представлява банкова гаранция за два и 2,5 милиона евро за проекта "Южен поток" на името на руската фирма "Стройтрансгаз". В списък на посетителите на банкера собственик на фалиралата КТБ - Цветан Василев от 22 ноември 2013 г. пише: "г-н Бабаков, с охрана".

В крайна сметка проектът за “Южен поток”, който трябваше да транспортира руски газ по дъното на Черно море през България до Сърбия, беше погребан през 2014 г., тъй като не отговаряше на европейските изисквания. Тръбопроводът възкръсна години по-късно като продължение на "Турски поток" след посещение на тогавашния премиер Бойко Борисов в Москва през 2018 г.

Бившият заместник-председател на ГЕРБ - Цветан Цветанов, пред БНР попита бившите си съпартийци Томислав Дончев, Теменужка Петкова и Бойко Борисов: „Правени ли са срещи с Александър Бабаков, Александър Воробьов - хора от забранителния списък на Европейската комисия, когато се прокарваше идеята за „Южен поток“, и дали тези лица не са участвали в структурирането на цялостния проект по „Турски поток“, който да бъде с отговорност за българската страна, за българското енергийно дружество „Булгартрансгаз?“

Сега в изтеклите имейли, за които се предполага, че са от пощата на Бабаков, има данни именно за негова намеса в преговорите за строежа на транзитния газопровод през България.

Пари за "Националния фронт" на Франция

Френската партия "Национален фронт" с лидер Мари Льо Пен е получава финансиране от руски банки и фирми в периода 2014-2016 г. Според разследване на Mediapart и Re:Baltica г. ключова роля в схемата играят Александър Бабаков и френският евродепутат Жан-Люк Шафхаузер. Сътрудниците на Бабаков Михаил Плисюк и Александър Воробьов дори пишат речи за Льо Пен за прекратяване на огъня в Донбас, твърди разследването.

На 7 юли 2014 г. Шафхаузер прави изявление за прекратяване на огъня в Донбас, Украйна, което напълно съвпада с официалната позиция на Русия и изпратените му цитати. Шафхаузер препраща копие от изявлението си на Плисюк.

Михаил Плисюк и Александър Воробьов са членове на ръководството на "Института за изследване на международната интеграция". Той се саморекламира, че съдейства на руския бизнес в чужбина. “Нашият експертен опит е насочен към Европа с акцент върху балканските страни”, пише още в сайта, като сред страните изрично е посочена България.

Дело в Ню Йорк

През април 2023 г. прокуратурата в Ню Йорк официално обвини Бабаков и двама негови сътрудници в "незаконни действия срещу Украйна, извън бойното поле" на американска територия от 2012 г. Сътрудниците са Александър Воробьов и Михаил Плисюк. На тях също са повдигнати обвинения във федералния съд в Манхатън.

За прикритие на дейността си тримата са използвали дейността на "Институт за изследвания и международна интеграция", според обвинението в САЩ.

През 2017 г. „поне един член на Конгреса на САЩ“ е бил канен на безплатно посещение на конференция в Ялта, организирана от Бабаков и екипа му, става ясно по делото.

Част от работата на сътрудниците е била да организират срещи на членове на Конгреса на САЩ с Бабаков и „други чуждестранни служители, които са съгласни с неговите позиции“. Прокуратурата на Ню Йорк твърди, че руснаците са се опитали да вербуват за свои агенти и американски граждани.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

XS
SM
MD
LG