Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как тайно беше договорено строителството на "Балкански поток". АКФ показа документи


Бойко Борисов прави оглед на изграждането на „Балкански поток“, заедно със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун и с представители на фирмата-изпълнител "Аркад".
Бойко Борисов прави оглед на изграждането на „Балкански поток“, заедно със заместник-министъра по корпоративно управление в Министерство на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун и с представители на фирмата-изпълнител "Аркад".

Двамата основни кандидати за изпълнители на тръбопровода “Турски поток” през 2019 година, вероятно, са се договорили предварително под руско ръководство. Това се разбира от изтекли данни от хакнатия мейл на руския политик и предприемач Александър Бабаков.

За строителството на тръбопровода беше обявен търг от държавната фирма “Булгартрансгаз” и първоначално за победител беше обявен саудитският консорциум „Аркад“. „Аркад“ беше декласиран и се пристъпи към сключване на договор с втория кандидат: консорциумът „Газово развитие и разширение в България“. Той включва италианските компании „Бонатти С.П.А“, „Макс Щрайхер С.П.А.“ и „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ – клон България. Последната фирма е собственост на Дмитрий Пумпянский. Той е в санкционния списък на ЕС, като близък до Путин.

Мемото от срещата на която са се споразумели двама от участниците в търга беше разпространено от Антикорупционния фонд (АКФ).

В документа се обсъжда директно споразумяване между “Аркад” и ТМК-Бонатти-Щрайхер. АКФ отбелязват, че руската страна използва на първо място името на руския участник ТМК, а не българското име на консорциума. ТМК е най-големият производител на стоманени тръби в Русия - собственост на Дмитрий Пумпянский.

В мемото се обсъжда и финансиране от “Газпром”, което е представено по-късно от българския възложител като много икономически изгодно решение, а не като предварителна договорка, както и от руски банки, пише АКФ. Руската страна “отправя списък от въпроси към Аркад” в неясно какво качество, а накрая заявява, че “са постигнали общо разбиране с Аркад” по някои въпроси, отбелязва АКФ.

През 2019 година Бабаков получава това кратко мемо от преговори между “българската, руската и арабската страна” (оригинален текст, вероятно се има предвид Саудитска Арабия, откъдето е и собственика на избраният консорциум “Аркад”), проведена на 1 юли 2019г. в Истанбул, тоест след подаването на офертите на кандидат-изпълнителите на проекта.

“Особено скандално е обсъждането на забранени от закона схеми като наемане на кандидат за изпълнител като подизпълнител на част от проекта, което е изцяло забранено от българския Закон за обществените поръчки (всички подизпълнители трябва да се обявяват предварително)”, отбелязват от АКФ.

Строителството на газопровода през България започна през 2019 г., а беше пуснат в експлоатация през януари 2020 г. Това стана при управлението на ГЕРБ със заявката, че ще донесе инвестиции. На практика обаче страната събира само транзитни такси и по мнението на експерти ще са нужни поне 15 години за да се изплати сумата за изграждането му - близо 3 милиарда лева без ДДС.

По тръбата, дълга 450 км, тече природен газ, който руската компания „Газпром“ продава на Сърбия. Така само Русия има реални ползи от него и по оценки на много наблюдатели целта на Москва още преди войната беше да заобиколи Украйна при транзита на газ.

И тръбите, и работниците от Русия

Саудитската „Аркад“ нае подизпълнители от Русия, Беларус и други държави, които са свършили част от работата и са получили част от парите.

"Капитал" разкри, че "Аркад" предварително са купили тръбите за газопровода за близо 300 млн. лева от "Комплишънс дивелъпмънт С.а.р.л.". Според платформата ImportGenius, която използва данни от митниците, българският клон на „Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л.“ е направил 59 доставки на тръби през пристанище Варна, като всички те са произведени от "ВОЛЖСКИЙ ТРУБНЫЙ ЗАВОД", който също е собственост на близкия до Путин олигарх Дмитрий Пумпянский. Доставки на тръби в България от тези две фирми са направени и през 2021 г, което може да означава, че са използвани и за строителството на газовата връзка с Гърция.

Опит за подкуп

През декември 2014 г. "Ню Йорк Таймс" публикува разследване, доказващо, че Путин оказва натиск върху България за "Южен поток". В статията се разказваше за среща на руския депутат Александър Бабаков в столичен бар близо до парламента, на която той се е опитал да подкупи български зам.-министър, отговарящ за енергетиката.

Въпросният зам.-министър е Божан Стоянов, част от служебното правителство на Марин Райков. Стоянов съобщава за срещата си на българското разузнаване, според Булевард България.

Прокуратурата в Ню Йорк официално обвини през април Бабаков в незаконно влияние и пропаганда. Бабаков, заедно с двама свои сътрудници, е провеждал "незаконни действия срещу Украйна, извън бойното поле", на американска територия от 2012 година.

Джип от "Аркад"

На 17 март миналата година, когато беше извършено претърсване в дома на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, беше разпространена информация, че в него е открит джип, принадлежащ на "Аркад". Съпругът на Арнаудова Делян Димитров е член на УС на "Булгартрансгаз" от началото на 2015 г. Той е преназначен през април 2021 г., малко преди смяната на кабинета на ГЕРБ от служебното правителство. Димитров обяви, че е ползвал джипа на "Аркад" като служебен автомобил и затова той се е намирал в семейното жилище.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG