Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата отмени решението да не се разследват нарушения при строителството на "Турски поток"


Бойко Борисов, Владимир Путин и Реджеп Ердоган на церемония по старта на строителството на "Турски поток" на 8 януари 2020 г. в Истанбул
Бойко Борисов, Владимир Путин и Реджеп Ердоган на церемония по старта на строителството на "Турски поток" на 8 януари 2020 г. в Истанбул

Софийската апелативна прокуратура (САП) е отменила акта на Софийска градска прокуратура (СГП) да не се разследва сигнал за законови нарушения на длъжностни лица при строителството на газопровода "Турски поток" на територията на България.

В съобщение на пресцентъра на държавното обвинение се казва, че в САП са постъпили материали по преписката, извършен е служебен контрол на акта на СГП за отказ от образуване на досъдебно производство и е установено, че той е "прибързан и неправилен".

Посочени са установени от Агенцията за държавна финансова инспекция конкретни нарушения на Закона за обществените поръчки, уточняват от прокуратурата.

Малко преди да се разпадне миналата година, правителството на Кирил Петков съобщи за установени сериозни нарушения при проверка на "Турски поток". Посочени бяха нарушения на екологичното и трудовото законодателство, при възлагането и провеждането на обществени поръчки, при финансирането на дейности и други. Тогава кабинетът сезира прокуратурата, МВР и ДАНС.

Строителството на газопровода през България започна през 2019 г., а беше пуснат в експлоатация през януари 2020 г. Това стана при управлението на ГЕРБ със заявката, че ще донесе инвестиции. На практика обаче страната събира само транзитни такси и по мнението на експерти ще са нужни поне 15 години за да се изплати сумата за изграждането му - близо 3 милиарда лева без ДДС.

За българските потребители той няма никакво значение, тъй като няма разклонение към националната мрежа. По тръбата, дълга 450 км, тече природен газ, който руската компания „Газпром“ продава на Сърбия. Така само Русия има реални ползи от него и по оценки на много наблюдатели целта на Москва още преди войната беше да заобиколи Украйна при транзита на газ.

Договорът за изграждане на газопровода, който лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарича "Балкански поток", беше сключен между държавната газопреносна компания „Булгартрансгаз“ и саудитската „Аркад“. После фирмата нае подизпълнители от Русия, Беларус и други държави, които са свършили част от работата и са получили част от парите.

"Размразеното" разследване се случва на фона на активизацията на прокуратурата по делото "Барселонагейт", по което тя твърди, че са установени данни за пране на пари от страна на Бойко Борисов. Заради това главният прокурор Иван Гешев поиска депутатския му имунитет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG