Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН изпраща мисия в Нагорни Карабах. Бежанците са вече повече от 100 000


Бежанци от Нагорни Карабах в център в арменския град Горис
Бежанци от Нагорни Карабах в център в арменския град Горис

Над 100 000 са вече бежанците, които са напуснали района на Нагорни Карабах, след като той попадна под властта на Азербайджан. Това каза прессекретарят на премиера на Армения Никол Пашинян. Ереван твърди, че до момента над 98 хил. от бежанците са преминали на арменска територия.

Бежанската вълна и последвалото разпускане на сепаратисткото правителство в региона са резултат от азербайджанската офанзива от края на септември. След нея Баку обяви, че е поел контрол над Нагорни Карабах, който е традиционно населен с етнически арменци.

От ООН съобщиха, че изпращат своя мисия в региона през уикенда, след като Азербайджан поиска от организацията наблюдение над бежанската вълна. Целите на представителите на ООН са да оценят нуждата от хуманитарна помощ. Говорител на организацията призна, че тя не е имала достъп до Нагорни Карабах от близо 30 дни.

Новината идва, след като преди повече от 10 дни редица западни страни призоваха Баку да допусне международни наблюдатели.

"Нямам нищо". Масовото изселване на етнически арменци от Нагорни Карабах
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Пашинян обвини Азербайджан в провеждането на етническо прочистване в региона и предупреди, че нито един етнически арменец няма да остане в Нагорни Карабах.

Заедно с това Ереван подаде жалба в Международния наказателен съд, с която иска гаранции за защитата на правата срещу расова дискриминация на жителите на региона, както и Баку да потвърди ангажиментите си по спазването на Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация на ООН.

През последните три десетилетия Армения и Азербайджан са водили две войни за Нагорни Карабах. След разпадането на Съветския съюз той е регион с преобладаващо арменско население в рамките на международно признатата граница на Азербайджан.

Първоначално регионът преминава под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от арменската армия, в сепаратистки боеве, които приключват през 1994 г. По време на войната през 2020 г. обаче Азербайджан си връща части от Нагорни Карабах заедно с околните територии, за които арменските сили претендират по време на предишния конфликт.

Тези сражения приключиха с прекратяване на огъня с посредничеството на Русия и разполагането на руски миротворци. Тези миротворци обаче не успяха да предотвратят настъплението на азербайджанските сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG