Връзки за достъпност

Извънредни новини

Владимир Пенев, който не може да не бъде актьор


Владимир Пенев получава наградата "Аскеер" за водеща мъжка роля за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев.
Владимир Пенев получава наградата "Аскеер" за водеща мъжка роля за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев.

От 40 години е на сцената. Говори за пенсиониране, но не може да изостави актьорската игра. Носител е на редица награди и е част от най-популярните спектакли, филми и сериали в последните десетилетия. Във вторник актьорът Владимир Пенев навърши 65 години.

Владимир Пенев e актьор. От 40 години. Тази година той спечели театралните награди “Икар” и “Аскеер” за главна мъжка роля с образа си на поп Кръстьо в представлението “Великденско вино”. На 17 септември столичната община му връчи награда за ярки постижения в областта на културата в област „Театър“.

През пролетта на тази година Пенев казва в няколко интервюта, че вече е навършил години за пенсия и иска да си почине, но няма и няколко месеца по-късно, вече е размислил.

“Иначе вече навърших години за пенсия, но ще си почина през лятото и през есента отново ще играя. Актьорската професия е в мен и не мога да я оставя”, каза Пенев в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Пенев има немалко театрални награди. Последните две са за една и съща пиеса, в случая “Великденско вино” на Константин Илиев в режисурата на Явор Гърдев. За тази роля Пенев разказва, че Гърдев му е предлагал да направят пиесата преди три години, но актьорът се е отказал.

“Тогава аз се уплаших, не бях готов, защото никога не съм имал самочувствието, че мога да задържа вниманието на зрителите за толкова много време, час и половина. И се отказах”. През 2022-ра, заради 150 годишнината от обесването на Левски, пиесата влиза в репертоара на Народния театър. “Не бях много съгласен, но ме убедиха”, казва Пенев.


Ролята на предполагаемия издайник на Васил Левски - Поп Кръстьо осигурява тези награди на Пенев, но и взима много.

"В деня, когато играя "Великденско вино", не мога да правя нищо друго, защото цялата ми концентрация е само там. Искам да си осигуря време и да си дам шанс максимално да се доближа до това, което бих искал", разказа Пенев в предаването "Тази събота и неделя" по Би Ти Ви.

Ролите на гадняри, както Пенев сам ги определя, му носят други три награди “Икар”, които има в колекцията. Като се започне от може би най-черния герой - Фьодор Карамазов, през Капитана в “Мъртвешки танц” на Стриндберг, Бащата в “Завръщане у дома”.

“Всичките тези са някаква еманация на човешкото падение - някъде в дъната на човешката психика. Това, разбира се, е много интересно за изследване”, казва актьорът в интервю публикувано в Actualno.com.

Според Пенев отрицателните персонажи винаги са много по-интересни за актьорите, защото съдържат повече изненади и неочакваности. За поп Кръстьо обаче Пенев казва, че не гледа като на отрицателен герой, а като на жертва на едно време разделно.

Владимир Пенев е роден през 1958 г. в София. Играл е във Варненския драматичен театър (1982-1985), в Младежкия театър в София (1985-1992), в Народния театър "Иван Вазов" (1992-1997), в Театрална работилница "Сфумато" (1992-2002) и от 2003 г. в Малък градски театър "Зад канала". Участвал е във филмите "Поетът и дяволът" (1984), "Приятелите на Емилия" (1996), "Пясъчен часовник" (1999), "Посетени от Господ" (2001), "Патриархат" (2005), "Дзифт" (2008), "Love.net" (2011), както и в телевизионните сериали "Под прикритие" (2011), "Откраднат живот" (2018) и много друго.

Изглежда, че Пенев няма да изпълни скоро плановете си за пенсиониране, тъй като не може да не бъде актьор. Спектаклите с негово участие в зимния репертоар на Народния театър "Иван Вазов" са "Бащата", "Синът" и "Народът на Вазов".

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG