Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всичко е свързано с преживяването". Музикантът Робърт Трухильо


Робърт Трухильо
Робърт Трухильо

Името му е Роберто Агустин Мигел Сантиаго Самюъл Трухильо Веракруз, но е по-известен като Робърт Трухильо. Разпознаваем е със своята сплетена на плитки коса и странна, „рачешка“ походка. Той е басистът на най-известната метъл група Metallica и е Човек на деня на Свободна Европа.

Робърт Трухильо е най-дълго задържалият се басист на Metallica. Присъединява се към групата през 2003 г., като заема мястото на наскоро напусналия Джейсън Нюстед. През 2009 г. заедно с останалите членове на групата е включен в Залата на славата на рокендрола.

Тази седмица музикантът навърши 59 години.

Роден е през 1964 г. в Санта Моника, щатът Калифорния. Любовта към музиката получава от майка си, която е почитател на соул музиката. Вдъхновява се от джаз музиканта Джако Пасториъс, басист на джаз фюжън групата Weather Report. Много години по-късно Трухильо създава документален филм за него.

Започва да свири в много „парти банди“, които изпълняват песни на Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Rush и Led Zeppelin. Когато е на 19, започва да учи в училище за джаз с намерението да стане студиен музикант, но запазва страстта си към рок и метъл музиката.

Трухильо става известен, когато замества Боб Хийткот като басист в кросоувър траш групата Suicidal Tendencies през 1989 г. С тях той записва 4 албума, като първият албум на групата с него (Lights… Camera… Revolution!) е смятан от много от феновете им за шедьовър.

През 1995 г., след поредното турне, Suicidal Tendencies се разпадат. Година по-късно Трухильо се присъединява към групата на Ози Озбърн. По време на престоя му в нея той измисля и култовото си движение – „рачешката походка“ (crab walk).

В интервю Трухильо разказва, че на втория му концерт с Ози певецът е започнал да танцува с него. Евентуално и двамата се озовават в позицията на сумо борци. Продължават да слизат все по-надолу, докато не са почти седнали на сцената. Така се появява и „рачешката походка“, която продължава да прави и до днес.

Присъединява се към Metallica на 24 февруари 2003 г. Трухильо получава един милион долара от групата като аванс за присъединяването си. Прослушването и наемането му, както и предложението за заплащането, се появяват в документалния филм Metallica: Some Kind of Monster. Като настоящ басист на Metallica той е включен в Залата на славата на рокендрола заедно с всички настоящи членове на групата, както и с предишните басисти Джейсън Нюстед и Клиф Бъртън.

Заедно с Metallica той записва 4 албума, както и 10 със записи на живо. Той свири заедно с групата на концерта им в София с останалите групи от „Големите 4“ (Metallica, Megadeth, Slayer и Anthrax).

Участва и във филма им Metallica: Through the Never, който е концертен трилър. Филмът е без диалог и само с песни от групата, по подобие на филма The Wall на британската група Pink Floyd.

Робърт Трухильо участва и в две видеоигри. Първата е Guitar Hero: Metallica. В нея играчите трябва да изсвирят песните на групата със специална китара-джойстик. Другата игра е Tony Hawk's Pro Skater HD, в която може да се играе с неговия образ.

След повече от 30 години на сцената любовта на Робърт Трухильо към музиката е все още толкова силна:

„Всичко е свързано с преживяването – добре прекараното време и общуването с феновете“, казва той.

Форум

XS
SM
MD
LG