Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Как се изпаряват гласовете, подадени с хартиена бюлетина. Какво е Нощ на игрите


Стоп кадър от видеонаблюдение в избирателна секция в Малорад.
Стоп кадър от видеонаблюдение в избирателна секция в Малорад.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Преправените протоколи
  • Невалидните бюлетини
  • Професия „Шапка на тояга“

Видеонаблюдение от броенето на гласовете показва как една секционна комисия преправя протоколи. Друга секция оставя кандидат с 0 гласа, вместо със 120, които са подадени за него. Нещо ни подсказва, че тези видеа само ще нарастват в следващите дни.

Общинските съвети

Сред всички избори, проведени от 2013 до днес, има само едни, в които делът на недействителните бюлетини е средно 10 пъти по-голям от всички останали. Това са изборите за общински съветници през 2015, 2019 и 2023, сочат данни на платформата „Отворен парламент“. Вижте графиката. Тя показва, че избирателите умерено бъркат, когато гласуват за депутати, президент и кмет, но стават радикално „неподготвени“ точно когато трябва да си изберат общински съвет.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Невалидните бюлетини през 2023

На първия тур на местните избори невалидните бюлетини, подадени за общински съветници, са 15,45%. Има места като Плевен и Пазарджик, в които най-висок процент получава не политическа формация, а „групата“ на невалидните бюлетини. Николай Лавчиев разказва.

Изборите за общински съветници се провеждат само в един тур – точно този, за който беше отменено машинното гласуване. За него остана само възможността да се гласува с хартия, а това доказано води до ръст на невалидните бюлетини.

Харесва ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Вторият тур

За да може да се гласува с машини на втория тур, трябва да започне повторно удостоверяване на машините за гласуване. Тя вече е започната от Министерството на електронното управление.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов индиректно подкрепи Ваня Григорова за втория тур. Григорова е издигната от местна коалиция на БСП, три комунистически партии, „Атака“ и други. Лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че не иска подкрепата на Борисов.

Пълния списък на общинските съветници в София можете да намерите тук.

Вече има данни за избирателната активност на първия тур – 44,94%. През 2015 тя е била 53,60%, а през 2019 – 49,76%.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Съдът. ДАНС

В понеделник Върховният административен съд (ВАС) реши, че ако машините са годни, те могат да се използват за гласуване във втория тур. Но в същото решение пише, че ЦИК законно е отменила използването им в първия тур. Как така едно решение на ЦИК може да се обяви едновременно за законно и за незаконно обяснява Борис Митов.

Светкавичната забрана за машинно гласуване стана заради справка на ДАНС, в която неоснователно се твърдеше, че изборите са изложени на риск. ДАНС направи същото и преди 10 години – каза, че има данни за подготвяна изборна манипулация, медии и политици се включиха в раздухването на това твърдение. Накрая се оказа, че няма такова нещо. Спомнете си какво беше аферата „Костинброд“.

Войната в Украйна

Пригожин умря, но много от хората му във „Вагнер“ са живи. Голяма част от тях са затворници, които вече са свободни хора. Какво правят, когато се връщат в родните си места?

Една препоръка

Хелиана Велинова прави фестивал на игрите, наречен Sofia Game Night, който ще се проведе в нощта на 4 ноември. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

... плюс моят личен фаворит

Военното правосъдие е раят в българската съдебна система – заплатите са високи, хората – много, бюджетът – 15 млн. лева, а работа почти няма. Красен Николов от Медиапул нарича това „Професия „Шапка на тояга“.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG