Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тук сме си наши момчета". Прокуратурата разследва дописване на преференции в секция във Врачанско


Жена, вероятно член на Секционната избирателна комисия, допълва преференции след края на изборния ден.
Жена, вероятно член на Секционната избирателна комисия, допълва преференции след края на изборния ден.

Прокуратурата води разследване за "преправяне на резултати от гласуването в село Малорад", съобщиха от държавното обвинение във вторник. Става въпрос за малко населено място в община Борован, област Враца.

Случаят стана известен, след като в социалните мрежи се появи клип, на който се вижда как членове на секционна избирателна комисия (СИК) се наговарят да дописват преференции след края на първия тур от местните избори в неделя.

Действията им са заснети и излъчени на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК), а видеото беше споделено от математика Петър Бакалов във Фейсбук.

На местните избори, които се проведоха в неделя можеше да се гласува само на хартия. Само два дни преди изборния ден ЦИК отмени машинното гласуване, като за това се позова на справка на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Една от причините за първоначалното въвеждане на машинното гласуване беше високият процент невалидни бюлетини, както и проблеми при броенето на гласовете от секционните избирателни комисии.

На видеото от неделя се вижда как членовете на СИК в с. Малорад решават да разпределят бюлетините, в които няма попълнена преференция, след края на изборния ден.

"Така, тук сме си наши момчета. Щете ли да помогнем на Мартин, на некой, на баче Цено, да ги направим на преференцията, да има хора от село там. Некой има ли претенции", казва един от присъстващите.

След кратко обсъждане те решават да "помогнат" на "Боби" (Боби Боянов), "Чичо Цено" (Цено Цоловски) и "Мартин" (Мартин Диловски).

Това са кандидати за общински съветници от "Възраждане", БСП, както и от местната коалиция "Съюз на демократичните сили", която включва СДС и ДПС. Само от тази секция Цоловски получава 50 преференции от общо 127. Те са му достатъчни, за да бъде избран за съветник.

На видеото се вижда как жената, която брои бюлетините, успява да попълни няколко, преди членовете на комисията да бъдат извикани.

"Пак е нещо", казва тя.

Преференции на хартия за ГЕРБ и ДПС

В тази секция в с. Малорад традиционно най-много гласове получават ДПС и ГЕРБ. От протоколите от предишните избори се вижда, че броят на преференциите намалява, когато се гласува с машина и се увеличава, когато има хартиено гласуване.

Например на първия тур от местните избори през 2023 г. в секцията има 282 гласа, от които 59 невалидни. От останалите 223 гласа 175 са с преференциално гласуване. От тях най-много има за местната коалиция "Съюз на демократичните сили" и "Възраждане", която през предходните години почти не получава гласове.

На местните избори през 2019 г., когато в с. Малорад се е гласувало само на хартия, от 303 гласа 116 са невалидни. От останалите 1/3 са с преференции, като мнозинството от тях са за представители на ГЕРБ и ДПС.

Тенденцията се повтаря и на парламентарните избори. През април 2021 г., когато в секцията се гласува смесено, с машини и с хартиени бюлетини, там са отчетени 190 валидни гласа. От тях 126 са преференциални, като всички са направени на хартиена бюлетина. Мнозинството от тях отново са за кандидати на ГЕРБ и ДПС.

На парламентарните избори през юли и ноември 2021 г. обаче, когато в секцията се гласува само с машина, броят на преференциите спада. През юли от общо 155 валилдни бюлетини само 80 са с преференция, а през ноември броят им е 21 от общо 138 валидни бюлетини.

"В по-малките общини, а и не само, буквално няколко гласа могат да променят състава на местния парламент", се казва в доклад на Института за развитие на публичната среда.

В него се отбелязва, че машинното гласуване предотвратява високия брой невалидни бюлетини, какъвто се отчита само при гласуването за общински съветници на местните избори.

В петък вечер, два дни преди местните избори, ЦИК гласува да отмени възможността за гласуване с машина. Като официална причина за това беше посочена липсата на потвърждение от Министерството на електронното управление (МЕУ), че машините са сертифицирани, макар срокът за това да не беше изтекъл.

Впоследствие стана ясно, че действителната причина е била друга - изнесен на закрито парламентарно заседание доклад на ДАНС, според който машините са компрометирани. Искането за изцяло хартиен вот беше подкрепено и от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, “Има такъв народ” (ИТН) и БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG