Връзки за достъпност

Извънредни новини

10 ноември 1989. Виждаме ли, че оттогава има поне 4 добри новини


Диана Иванова на фона на снимка от първите митинги, проведени след падането на Тодор Живков след 10 ноември 1989 г. Колаж.
Диана Иванова на фона на снимка от първите митинги, проведени след падането на Тодор Живков след 10 ноември 1989 г. Колаж.

Нито сме безпомощни, нито вярваме, че омразата ще задвижи нещата. Това са само две стъпки напред, които България направи след 1989 г. Ето кои са другите.

Малко вероятно е да мислим днешна България през добри новини, защото лошите ни изглеждат много повече. Но наскоро имаше избори, в които се наложи хората да направят трудни преценки. Изводът от тях показва, че през последните 34 години са протекли емоционални размествания, които са важни за общественото здраве.

Новина номер 1

 • България излиза от порочния и парадоксален кръг на безпомощността

Изборът на Васил Терзиев за кмет на столицата може да се тълкува и като прагматична победа на доверието, че все пак има добър модел извън противопоставянето на „ние“ и „другите“.

На 10 ноември 1989 г. започна процес на разрушаване на връзките на доверие между “нас” и “другите”. От една страна, това беше необходимо, за да се събуди обществото от дългите години живот в еднопартийната система. От друга страна, трансформирането на партиен в икономически капитал усили недоверието и страданията на големи групи в обществото, особено на хората, пострадали от комунистическия режим.

Така „ние“ се разпадна на малки групи, съществуващи една до друга - приятелският кръг, гетото, семейството, етническата група и т.н.

Безпомощността е знак за силно травматизирано общество, парализирано в чувствата и в убежденията си. Нейният порочен кръг е в това, че тя е зов за помощ към другите, извън нас, на които обаче не вярваме и които също така не познаваме, тъй като сме се затворили в своите стари преживявания и представи.

Последните избори показаха, че има реални и достатъчно на брой хора, които са готови да търсят решения извън старите разделения.

Новина номер 2

 • Омразата има право на съществуване, но не предлага бъдеще

В свят, който се разпада заради омраза, да предлагаш отново омраза, е неработещ модел. Независимо дали си антикомунист или антилиберал, езикът на омразата не обединява. Това е сериозен урок. Омразата заслепява за сериозните проблеми, за които трябва да се търсят общи решения.

10 ноември 1989 даде начало на обвиненията от страна на още силната комунистическа партия - БКП твърдеше, че зараждащата се опозиция сее омраза и иска да тласне страната „ към хаос и национална трагедия.“ Достатъчно е да си спомним митинга от 14 декември 1989 година. Тогава БКП успешно подмени темата за истината с темата за омразата

Парадоксът е, че част от днешната „истинска синя опозиция“ може да търси истината само през омразата. И ако през 1989 това беше важно, разбираемо и неизбежно, през 2023 вече не е. Именно защото сме част от нов свят, който има нужда от други обединяващи практики и подходи в търсене на истината.

Новина номер 3

 • „Децата на ДС управляват България“ е грешна теза

Едно от наследствата на дългото живеене в тоталитарна среда е продължаващото монументално мислене в големи общи категории и търсенето на монументални решения. Тук са и убежденията като „Децата на ДС управляват България“. Това вероятно в много отношения е точно така. Но самата констатация прави невъзможни нюансите, измества вниманието от факта, че вероятно и деца на бившата номенклатура, но не задължително от ДС, управляват България.

В крайна сметка, започналото след 10 ноември 1989 съзнателно изместване на проблема – прехвърлянето на вината за провала на социализма от БКП върху една малка група от ДС - „лошите ченгета от Шесто“ - ни играе и до днес лоша шега. То канализира омразата ни в посока, която не ни помага да разбираме непрозрачните механизми на властта и как всички ние конкретно ги поддържаме и участваме в тях.

Животът в тоталитаризма оставя следи – кара ни да вярваме, че има само цялостни решения, или-или. В крайна сметка решенията могат да бъдат само частични, временни, фрагментарни. Това разбиране е процес и отнема у нас 34 години. Но изглежда, че той е започнал, защото много хора вече се вълнуват от конкретни стъпки за града си, а не от тезата „Децата на ДС управляват България“. Тя не им казва нищо.

Новина номер 4

 • Въпросът не е "дали", а "как"

Тоталитарното минало остава тема, която не може да бъде игнорирана. Това е също голям урок.

Ние сме наследници на тоталитаризма и нашият избор не е в това дали се ангажираме с миналото, а единствено в това как да го направим. И то така, че да остава място за всеки следващ да намери своята гледна точка и да дадем възможност на максимален брой хора в неговото осмисляне.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

 • 16x9 Image

  Диана Иванова

  Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Носител е на редица международни журналистически награди, между които Европейската награда за журналистика през 2005-а на Австрийската агенция АПА "Да пишем за Източна Европа".

  През 2016-а година е стипендиантка по програмата Memory Work на германската фондация за преработването на комунистическата диктатура. Изследва психическите последици от живота в тоталитарна среда и филмовите архиви на тайните служби. През последните години работи като групов терапевт в Германия. 

Форум

XS
SM
MD
LG