Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още една военна сделка е пред финал. Армията купува 3D радари за новите F-16 за над 400 млн. лв.


Зам.- генералният секретар на НАТО Мирча Джоана (вляво), премиерът Николай Денков и военният министър Тодор Тагарев присъстваха на демонстрация на полигона "Ново село".
Зам.- генералният секретар на НАТО Мирча Джоана (вляво), премиерът Николай Денков и военният министър Тодор Тагарев присъстваха на демонстрация на полигона "Ново село".

Процедурата за придобиване на 3D радари за въоръжените сили е в напреднала фаза и до края на годината ще бъде отворена финансовата част от офертите, съобщи в петък министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той добави, че ако няма въпроси по тях, може да има дори решение до края на годината.

Тази сделка е ключова за Военновъздушните сили (ВСС), които още използват съветски радари. Те обаче не са съвместими с новите американски изтребители F-16, които се чакат през 2025 г.

Тагарев присъства на демонстрация на учебния полигон „Ново село“ в рамките на учението Iron Strike 2023 заедно с премиера Николай Денков и зам. генералния секретар на НАТО Мирча Джоана.

През август бяха публично отворени офертите на пет компании за нови трикоординатни радари - "Локхийд Мартин" (САЩ), "Леонардо" (Италия), "Елта“ (Израел), "Индра" (Испания) и "Талес" (Франция). Отварянето на ценовите предложения обаче се забави с 3 месеца. Очаква се цената да е над 400 млн. лева.

3D радарите ще са ключови за охраната на въздушното пространство и усвояването на осемте изтребители F-16 Block 70. През юли парламентът одобри покупката на още 8 F-16. Очаква се първите 8 да бъдат доставени в началото на 2025 г. Затова се очаква, че "Локхийд Мартин", който е производител на F-16, може да бъде избран и за сделката с радарите.

В четвъртък депутатите одобриха проекта за закупуване на нови бронирани машини "Страйкър" от САЩ за над 2.5 млрд. Лева.

Военният министър съобщи още, че България подготвя заедно с Румъния и Турция провеждането на противоминна операция в Черно море, която ще бъде отворена и за други съюзници.

Тагарев каза, че Русия продължава да предприема провокативни действия срещу свободния трафик в Черно море.

„Това, което ЕС прави, са действия за повишена бдителност в Черноморския регион", добави той и отбеляза, че противоминната операция ще гарантира сигурността.

Момент от демонстрацията на военния полигон
Момент от демонстрацията на военния полигон

Мирча Джоана коментира, че България е ценен партньор в НАТО и приветства волята да отделя по 2% от БВП за отбрана и подготовката за противоминната операция с Румъния и Турция.

"Страната ви играе критична роля за нашата сигурност в Черноморския регион, Западните Балкани и отвъд. Вие сте домакин на една от осемте бойни групи на НАТО, които помагат да се възпре агресията по Източния фланг", добави представителят на Алианса.

По думите му Русия отново ще използва наближаващата зима като оръжие във войната си в Украйна, така че трябва "да продължим да даваме на украинците това, от което се нуждаят, за да са силни на бойното поле и да имат по-силна позиция на масата на преговорите".

Бронирани машини на армията на Италия, която е водещата страна в бойната група на НАТО в България.
Бронирани машини на армията на Италия, която е водещата страна в бойната група на НАТО в България.

Тагарев каза още, че многонационалната бойна група на НАТО в България е напът да придобие пълна бойна готовност.

"Осем съюзници, заедно, на българска територия работят, готвят се заедно и са готови да възпрат всеки агресор, да отбраняват нашата територия и Източния фланг на НАТО, ако и когато се наложи", отбеляза министърът.

Премиерът Денков коментира, че България трябва да усили способностите си в Черно море и напомни, че се работи по това бойната група да се издигне до статут на бригада.

"Войните в Украйна и Израел, и Палестина показват, че геополитическата ситуация се променя много бързо и трябва да сме готови за всякакви предизвикателства", обобщи министър-председателят.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG