Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев заплаши с безпрецедентно вето бюджета за 2024 г.


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Румен Радев не изключва вариант за налагане на вето върху Закона за бюджета за 2024 г. Това каза президентът по време на брифинт в Бургас.

Новината идва, след като в петък правителството одобри бюджета за следващата година. Той беше представен в началото на ноември от финансовия министър Асен Василев.

Предложеният бюджет вече предизвика негативни реакции от всички партии в парламента. БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ казаха, че няма да го подкрепят, а ГЕРБ и ДПС поискаха промени, свързани с финансирането на общините.

„Досега президент не е налагал вето върху Закон за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, не изключвам и такъв вариант“, каза в понеделник Радев.

Той определи като „авантюра в областта на финансите“ предложението на Василев за въвеждане на допълнителна енергийна вноска върху транзита на руски газ през България.

В средата на октомври беше въведена такса от 20 лв. за мВтч. за транзит на руски газ през България. Депутатите обаче бяха приели така закона, че на практика задължаваше българското дружество „Булгартрансгаз“ да внесе допълнителни пари, без да е ясно как ще ги получава от „Газпром“, която реално трябва да да изплаща таксата.

В крайна сметка в средата на ноември Василев постигна договорка с ДПС и ГЕРБ да изтегли от бюджета приходите, заложени от допълнителната газова такса, защото събирането им е „несигурно“.

Законът за бюджета е един от най-важните, които се приемат от Народното събрание. Това често се случва след дълги дебати и спорове между отделните партии. Бюджетът за 2024 г. трябваше да бъде внесен в парламента до 31 октомври, но депутатите удължиха законовия срок заради местните избори.

Бюджетът за приключващата 2023 г. беше приет в средата на годината, след като на няколко пъти беше удължавано действието на бюджета за 2022 г., а служебни кабинети на Румен Радев отказваха да внесат в парламента нов бюджет, докато управляваха страната.

На фона на тези спорове в събота Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings) повиши перспективата пред рейтинга на България до положителна от стабилна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG